2.000 jaar oude Romeinse kruik gevonden in Landen met metaaldetector

In Waasmont, een deelgemeente van Landen, zijn enkele bijzondere Romeinse ontdekkingen gedaan. Dat gebeurde dit weekend, op een nationale zoekdag met metaaldetectoren. Eén van de vondsten is een Romeinse bronzen kruik uit de eerste eeuw na Christus. 

Tijdens een groot metaaldetectie-evenement in Waasmont, Landen, is een oude Romeinse waterkruik gevonden. "Onze Landense leemgrond bevat veel schatten", vertelt schepen Gary Peeters (CD&V). Tijdens het evenement gingen 150 zoekers gewapend met een metaaldetector in de hand op zoek naar verborgen schatten in de grond. "Er zijn heel wat vondsten gedaan, gaande van Romeinse munten, fibula's (sierspelden), een Romeinse ring tot een Romeinse waterkruik. Daarvan is de waterkruik het echte topstuk. Een stuk van 2000 jaar oud vind je niet elke dag."

Een stuk van 2000 jaar oud vind je niet elke dag

De gevonden waterkruik is gemaakt met de "cire-perdue-techniek". Die techniek is ook wel bekend als de verlorenwasmethode, gebruikt om metalen en glazen voorwerpen te gieten. "Het is een uniek stuk", vertelt schepen Peeters, "maar dat wil niet zeggen dat de vinder ervan er iets aan overhoudt. Maar die mensen zijn zo gedreven en hebben zoveel liefde voor de geschiedenis, daar hechten ze veel meer belang aan dan aan de waarde van die vaas."

Vandaag wordt de kruik onder de loep genomen door Erfgoed Vlaanderen. "Daarna hopen we het stuk te kunnen tentoonstellen in ons plaatselijk museum Rufferdinge." Het is niet de eerste keer dat er oude voorwerpen in Landen gevonden worden."We hebben een rijke geschiedenis in de stad Landen. Er stonden hier veel Romeinse villa's, ook de Karolingers hebben hier verbleven, en we hebben ook al vondsten gedaan uit de tijd van Napoleon."

Voorbeeld van een Romeinse waterkruik

Meest gelezen