New York Times zet fatale doop Sanda Dia op haar voorpagina, en ziet "racisme oprukken in Vlaanderen"

De Amerikaanse gerenommeerde krant The New York Times heeft het Belgische verhaal rond de fatale studentendoop bij Reuzegom opgepikt. De 20-jarige Sanda Dia die daarbij omkwam, prijkt op de voorpagina. The New York Times legt de link met racisme en noemt zijn dood "een symbool van de groeiende onverdraagzaamheid".

Sanda Dia uit Edegem, in de provincie Antwerpen, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven toen hij lid wilde worden van studentenclub Reuzegom. Hij moest daarvoor in 2018 deelnemen aan een extreem doopritueel dat twee dagen duurde. Hij overleefde het uiteindelijk niet. 

De Belgische pers heeft al uitvoerig het verhaal gebracht, maar de tragedie en rechtszaak heeft nu ook het buitenland bereikt. En The New York Times ziet daarbij "het racisme oprukken in Vlaanderen, met een witte elite die onaantastbaar blijkt te zijn".

"Campussen en studentenclubs weerspiegelen en wakkeren het conservatisme in Vlaanderen aan, waar een nationalistische beweging - die openlijk racistisch is - groeit", luidt het. "Er zijn geen aanwijzingen dat meneer Dia opzettelijk is gedood. Maar van de drie studenten die op de bewuste avond gedoopt werden, is hij de enige zwarte en de enige die stierf", benadrukt de krant. 

Ook de vader van Sanda, Ousmane Dia, komt aan het woord: "Ze (de verdachten, red.) dachten "hij is gewoon een zwarte kerel", aan ons kan niet geraakt worden."

"Wie de taal leert, hard werkt en een diploma haalt, kan slagen in Vlaanderen", schetst dan weer een studente aan de KU Leuven het beeld van Vlaanderen bij nieuwkomers. Zij immigreerde als tiener van Zimbabwe naar België. "Studentenclubs kunnen gezien worden als toegangsticket tot een succesvolle carrière." Netwerken, dat was ook het advies dat Sanda Dia van zijn broer had gekregen.

The New York Times zoomt naast de zaak ook stevig in op het "wrede" koloniale verleden van België met Congo, de "tweespalt" tussen Vlaanderen en Wallonië (met een eigen regering, taal en cultuur) en de "wederopleving" van het uiterst rechtse Vlaams Belang.

Het artikel brengt ons land alvast internationaal in verlegenheid. The New York Times bundelt zelfs artikelen onder het kopje "race and racism in Belgium".  

In het onderzoek naar de dood van Sanda Dia wil het parket 18 leden van Reuzegom laten vervolgen voor de correctionele rechtbank. Ze zijn in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Ze worden niet verdacht van racisme.

Meest gelezen