Studentenrestaurants doen het niet goed, verkoopcijfers zijn dramatisch

Door de coronacrisis zijn studenten veel minder geneigd om iets te gaan eten in de studentenrestaurants. Er is ook minder plaats in de restaurants door de afstandsregels en er wordt ook meer ingezet op take-away. We belden naar alle Vlaamse universiteiten en overal horen we hetzelfde verhaal: veel minder omzet dan normaal.

In Leuven was "Alma", het bekende studentenrestaurant dat 10 vestigingen heeft in de studentenstad, aan het begin van het academiejaar begonnen met een reservatiesysteem om alles coronaveilig te laten verlopen. Studenten moesten dus op voorhand bestellen en een tijdslot reserveren. De bedoeling was om daarmee de afstandsregels te respecteren en niet te veel volk tegelijk over de vloer te krijgen.

Maar er kwamen nauwelijks studenten opdagen die eerste week en Alma draaide een omzet van slechts 16 procent ten opzichte van vorig jaar.

Daarom gooit Alma het over een ander boeg en stopt het met het reserveringssysteem. Alma maakt nu voorlopig geen warme maaltijden meer, studenten kunnen er nu alleen nog snacks krijgen. Ze kunnen die wel ter plaatse, zonder reservering, opeten. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Er worden in de "Bike Thru" van Alma 1 meer broodjes verkocht dan in de Alma zelf

Daniël Lips, directeur Alma

Er zijn ook maar 3 van de 10 vestigingen meer open, Alma 2, Alma Gasthuisberg en Alma De Moete. De "Bike Thru" van Alma 1 en 2 blijven ook open. "Er worden in de "Bike Thru" van Alma 1 meer broodjes verkocht dan in de Alma zelf", zegt directeur van Alma Daniël Lips daarover.

"We willen wel echt nog op een minimale manier de Alma openhouden", zegt Lips. ""Alma is van oudsher een laagdrempelige ontmoetingsplaats en dat willen we absoluut behouden. We zien dat er nood is aan ontmoetingsruimte en daar willen we dan toch moeite voor doen, ook in moeilijke omstandigheden om de studenten hier gastvrij te ontvangen."

Van het personeel van de vzw die de Alma uitbaat zijn er slechts 20 van de 130 medewerkers aan het werk. Voorlopig zouden er geen ontslagen vallen. 

"Er is maar één groep écht slachtoffer: de medewerkers van Alma", reageert KU Leuven-rector Luc Sels op Twitter. Hij laat ook weten dat de ruimte die bij Alma vrijkomt, kan gebruikt worden als werkplek voor honderden studenten.

Alma heeft ook net een prijsverhoging doorgevoerd van minimaal 3,75 euro naar 6 euro. Toch speelt dat volgens Lips geen rol in het terugvallen van de omzet. "De snacks zijn niet opgeslagen en toch zien we daar eenzelfde daling in de verkoop", zegt Lips daarover. 

Als we een paar studenten op straat in Leuven aanspreken lijkt de zin om naar de Alma te gaan inderdaad niet groot. "Ik ging sowieso maar 2 keer in de maand, maar nu ga ik voorlopig niet meer", zegt een studente. "Ze serveren geen warme gerechten meer, heb ik gehoord en ze zijn ook duurder geworden. Dat vind ik wel jammer en dan kook ik liever zelf op kot."

Een andere studente zegt dat ze wel vaak naar de Alma gaat omdat het redelijk lekker is en goedkoop. "Ik veronderstel dat er nu heel weinig volk zit", zegt ze. "Ik heb gehoord dat ze de prijzen ook verhogen, en ja, dat was net de reden voor studenten om te gaan, omdat het goedkoop was. Ze hebben ook de bekende spaghetti van het menu gehaald, waar ook veel studenten voor kwamen."

Situatie is dramatisch

In Antwerpen noemen ze de verkoop van de studentenrestaurants rampzalig. De Universiteit Antwerpen heeft 7 studentenrestaurants, 4 grote en 3 kleintjes. In de grote restaurants blijven ze wel warme maaltijden aanbieden. "Studenten en personeel mogen komen eten in de  restaurants", zegt Peter Demeyer van de UA. "Toch zien we dat er weinig volk komt, de verkoop is rampzalig."

In de studenterestaurants van de Universiteit Gent maken ze ook nog warme maaltijden, maar met een veel beperkter aanbod. Ze werken nu helemaal met een take-awaysyteem. Hoeveel maaltijden ze nog verkopen kunnen ze niet zeggen, maar het is nog maar "een fractie" van vroeger.

UGent heeft 100 personeelsleden in de restaurants. Die mensen hebben tijdelijk dienstvrijstelling gehad, tijdens de maanden van de lockdown, maar zijn nu allemaal weer aan het werk. Het gaat om personeel dat werkt voor de universiteit en nu ook andere taken binnen de universiteit uitvoert zoals bijvoorbeeld ontsmetting van lokalen, bijspringen in de studentenhomes enzovoort. 

Omzet tot een derde teruggevallen

Bij de VUB in Brussel hebben ze twee studentenrestaurants. "De omzet is er tot een derde teruggevallen", zegt Philippe Merckx van de VUB. "In plaats van 1.500 maaltijden per dag zitten we nu  op ongeveer 500. We hebben wel een volledig aanbod dat ook ter plekke kan gegeten worden."

Merckx ziet een verband met de manier waarop er nu tijdens corona lesgegeven wordt. "Veel lessen gaan nu digitaal door, waardoor er veel minder studenten aanwezig zijn op de campus dan normaal. We hebben ook minder capaciteit in de restaurants. We hebben minder zitplaatsen omdat we de afstandsregels moeten respecteren en de studenten moeten ook registreren zoals in andere restaurants."

Het personeel blijft er aan de slag, maar het wordt wel anders ingezet.  De restaurants zijn nu ook ’s avonds open om het volk zo veel mogelijk te spreiden. "We bieden nu nog 5 soorten warme maaltijden aan", zegt Merckx.  "Wanneer het code oranje wordt, zullen we nog slechts 3 soorten aanbieden en bij code rood houden we enkel take-away over."

Bij de Universiteit Hasselt noemt woordvoerder Koen Santermans de situatie van de studentenrestaurants dramatisch. "Wij hebben 2 restaurants, één op de campus in Diepenbeek en één in Hasselt. De restaurants worden uitgebaat door een externe cateraar. Voor die mensen is de situatie erg moeilijk. Ze hebben tijdens de lockdown moeten sluiten en zijn nu sinds september weer open, maar wel met een beperkt aanbod."

Het restaurant in Hasselt biedt alleen nog take-away aan, in Diepenbeek kan er wel nog ter plaatse gegeten worden. Maar ook daar zijn de plaatsen beperkt wegens corona. "We willen dat alles veilig verloopt", zegt Santermans. "Om een veilige afstand te bewaren zijn er nu minder tafels. Door al die maatregelen is er dus een serieus omzetverlies voor onze cateraar met alle gevolgen van dien. Wij vinden dat als universiteit ook zeer lastig."

Meest gelezen