Video player inladen...

VS-president Trump heeft het ziekenhuis verlaten: "Wees niet bang van COVID, laat het je leven niet domineren"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft iets na 0.30 uur Belgische tijd het ziekenhuis verlaten. Hij werd er verzorgd nadat hij het coronavirus had opgelopen. "Wees niet bang van COVID", liet hij op voorhand via Twitter weten. "Laat het je leven niet domineren. Ik voel me beter dan 20 jaar geleden." Een opmerkelijke uitspraak, want het virus heeft in zijn land intussen al 210.000 levens geëist.

De Amerikaanse president heeft iets na 0.30 uur Belgische tijd het Walter Reed Medical Center verlaten. Hij werd daar sinds eind vorige week verzorgd nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Hij verliet het ziekenhuis te voet -met mondmasker- langs een goudkleurige deur. Hij wandelde de trappen af.

Lees verder onder de foto van bij de uitgang van het ziekenhuis:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Daarna werd hij met de auto naar de helikopter gebracht die hem naar het Witte Huis vloog. Aan het Witte Huis wandelde hij onmiddellijk naar het balkon waar hij meteen zijn mondmasker afnam. Nochtans hadden zijn dokters eerder nog gezegd dat hij nog enkele dagen besmettelijk is.

Lees verder onder de foto van Trump, zonder mondmasker, op het balkon van het Witte Huis:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Op Twitter zegt hij in een videoboodschap dat "hij zich zeer goed voelt en dat mensen niet bang hoeven te zijn van COVID-19 en dat het virus het leven van mensen niet mag domineren. Een vaccin is voor binnenkort", zegt Trump. Opmerkelijke uitspraken, want in zijn land zijn volgens Johns Hopkins University al 210.000 doden gevallen door het virus. "Ik voel me zelfs beter dan 20 jaar geleden."

Lees verder onder de tweet:

"De vraag is hoe de nabestaanden van die bijna 210.000 Amerikaanse coronadoden de opmerkingen van de president gaan interpreteren", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Hij lijkt te vergeten dat hij nog niet uit de gevarenzone is. Het optimisme van de president lijkt onstuitbaar en zelfs een beetje roekeloos op 29 dagen voor de verkiezingen. De vraag is of hij straks hervalt. En dat kan faliekant zijn voor zijn gezondheid en zijn politieke lot."

Lees verder onder de video uit "Het Journaal":

Video player inladen...

"Hij is nog niet helemaal genezen, maar het is veilig om naar huis te gaan om verder te herstellen waar hij goede zorgen gaat krijgen", zeggen de artsen van Trump op een persconferentie. "De medische dienst van het Witte Huis is van wereldniveau. Hij gaat daar even goed behandeld worden als hier in het ziekenhuis."

Wees gerust, hij is helemaal terug

Sean Conley, lijfarts van Trump

Volgens zijn lijfarts Sean Conley gaan zijn medewerkers goede beschermingsmiddelen krijgen om te voorkomen dat de president nog anderen besmet. "Wees gerust, hij is helemaal terug", luidt het op de vraag of hij nevenwerkingen ondervindt van de medicatie. Op vragen over huidige staat van de longen van de president en van wanneer zijn laatste negatieve test dateert, weigert Conley nog steeds te antwoorden.

Lees verder onder de video:

Video player inladen...

Er blijft ook onduidelijkheid over de precieze medicijnen die Trump gekregen heeft. De voorbije dagen is wel al bekend gemaakt dat het om erg zware medicatie gaat. Hij wordt behandeld met een experimentele medicijnencocktail van het farmabedrijf Regeneron.

Daarnaast krijgt hij ook de virusremmer Remdesivir toegediend. Vanavond krijgt hij een vierde dosis van die virusremmer. De vijfde en laatste dosis Remdesivir zou hij in het Witte Huis krijgen.

Gisteren lieten zijn artsen ook weten dat hij Dexamethason krijgt, dat is heel zware medicatie die normaal alleen aan erg vergevorderde COVID-patiënten wordt toegediend. Wat doet vermoeden dat de gezondheidssituatie van de president ernstiger is of was dan tot nu toe is gecommuniceerd.

Verschillende mensen uit de entourage van de Amerikaanse president hebben het virus opgelopen. Onder wie ook First Lady Melania Trump. Zij heeft eerder vandaag via Twitter laten weten dat ze milde symptomen heeft en zich goed voelt. "Ik kijk uit naar een spoedig herstel", schrijft ze nog."

Bekijk hieronder de beelden van VS-president Trump die gisteren het Walter Reed-ziekenhuis heeft verlaten:

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen