Wuustwezelse wijk leert gebarentaal om te kunnen praten met dove Wout (6)

In Wuustwezel start vanavond een cursus gebarentaal op initiatief van de inwoners van één straat. De buren willen beter leren communiceren met de zesjarige Wout. "Wij hebben een heel warme buurt en zien elkaar vaak. Dit is fantastisch nieuws voor Wout", reageert moeder Tessa Leenaerts op Radio 2 Antwerpen.

"Wij hebben de meest warme buren ter wereld", zegt een dolblije Tessa Leenaerts op Radio 2 Antwerpen. Samen met haar man en kinderen woont ze in de straat Doelen in Wuustwezel. "We babbelen veel met de mensen in de straat, kennen elkaar goed en komen vaak over de vloer." Maar voor de zoon van Tessa, de zesjarige Wout, ligt dat iets anders. "Wout is doof geboren en verstaat niet alles, zijn spraak verloopt ook heel moeilijk. Dan is communiceren niet gemakkelijk. Daarom hebben een aantal buren nu besloten dat ze speciaal voor Wout gebarentaal willen leren. Dat is echt fantastisch." 

Speciaal voor ons komt er een leerkracht gebarentaal naar Wuustwezel

Tessa Leenaerts

Cursus in Wuustwezel

Vanavond al start de cursus gebarentaal in Wuustwezel. "Dat is uitzonderlijk want normaal organiseert Doof Vlaanderen enkel lessen in Antwerpen en Turnhout", zegt Tessa. "Er was de interesse van onze buren maar daarmee heb je nog geen volledige klas. Daarna hebben we een oproep gelanceerd in de gemeente voor wie graag gebarentaal wil volgen. Intussen zijn er 39 inschrijvingen, goed voor twee klassen. De gemeente stelt een zaaltje ter beschikking en de lesgever gebarentaal komt speciaal voor ons naar Wuustwezel." 

Is gebarentaal eigenlijk moeilijk om aan te leren? "Mijn man en ik hebben er toch op gezwoegd. We zijn ermee begonnen toen Wout 8 maanden oud was. Je moet gebarentaal voldoende kunnen oefenen om het niet te verleren. Mijn man zal straks trouwens opnieuw de cursus volgen om alles op te frissen", zegt Tessa in Start Je Dag. "En om iedereen te bedanken ga ik vanavond zelf ook even langs met de kinderen."

Meest gelezen