Video player inladen...

Acties tegen zwerfvuil en sluikstorten: "We moeten de jeugd op hun verantwoordelijkheid wijzen"

Vandaag starten in heel wat steden en gemeenten acties tegen zwerfvuil en sluikstorten. Zo moeten in Tongeren en Genk camera's sluikstorters betrappen.

Tongeren zet een camera in aan sluikstortplekken, en er gaan sluikstorten doorzocht worden. En daar gaan ook de routes bekeken worden die kinderen en jongeren afleggen van thuis naar school. Schepen Patrick Jans (Tongeren.nu): "Er is ons al vaak gesignaleerd dat aan bushaltes waar scholieren gebruik van maken, en ook de routes van en naar school, er veel zwerfvuil ligt. Ik denk dat we de jeugd zelf op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen. Voor alle duidelijkheid: we willen niet iedereen over dezelfde kam scheren. Maar enkele hardnekkige sluikstorters willen we toch wijzen op hun verantwoordelijkheid."

Sluikstortplekken melden

De stad Genk gaat 10 extra mobiele camera's plaatsen op plekken waar vaak zwerfvuil ligt. Via sociale media zal ook bekend worden gemaakt hoeveel sluikstorters betrapt worden. De stad roept haar inwoners ook op om die plekken te melden. Ieder jaar krijgt de stad zo'n 900 meldingen van sluikstorten en wordt zo'n 631 ton zwerfvuil opgeruimd.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen