Stad Genk

Zwerfvuilraper Jeff houdt dagelijks Genkse straten schoon: "Je vindt de gekste dingen, van tuinstoelen tot autobumpers"

Jeff Daniels uit Genk gaat al jaren de strijd aan met zwerfvuil in Genk. Dagelijks verzamelt de man tientallen vuilniszakken vol afval, om het dan op de juiste manier te sorteren. Dat doet hij vooral om dieren te beschermen, die kunnen sterven aan het opeten van zwerfvuil. 

Jarenlang was Zwartberg en omstreken dagelijks het werkterrein van Jeff. Nu is hij verhuisd naar het centrum van Genk, en houdt hij ook die buurt proper. Ook op vakantie gaat de Genkenaar bijvoorbeeld het strand van zijn verblijfplaats af om afval te rapen. “Ik ben wel een beetje gepassioneerd door het opruimen”, vertelt Daniels. “Ik doe het vooral uit idealisme.”

Een uit de hand gelopen hobby lijkt het een beetje. Al is dat wel een hobby waar heel wat tijd in kruipt. “Elke dag vertrek ik met mijn prikstok en een rol witte zakken, en meestal keer ik pas terug naar huis wanneer de hele rol opgebruikt is. Zo’n rol zijn twintig zakken. Daar moet je je geen fulltime dagen of nachtwerk bij voorstellen. Ik ken de plaatsen waar veel passage is. Als daar naartoe trekt met de prikstok, kom je gemakkelijk aan twintig volle zakken zwerfvuil. Er zitten vaak ook grote voorwerpen tussen. Met één vuilniszak ben ik ongeveer een half uur à drie kwartier zoet.”

Het vreemdste dat ik al gevonden heb, is de schedel van een dier

“Dat gaat dan over blikjes, flesjes, stukjes plastic maar even goed autobumpers, tuinstoelen of zelfs volledige banken”, vervolgt de Genkenaar. “Ik vind ook vaak flesjes waar je statiegeld op krijgt, dus mensen doen soms zelfs niet de moeite om dat even terug naar de winkel te brengen. Dat glas probeer ik zo veel mogelijk apart te houden, zodat ik dat ook kan sorteren en naar de glasbol kan brengen. Het vreemdste dat ik al gevonden heb, is de schedel van een dier. Vraag me niet over welk dier dat gaat”, lacht Daniels.

Ruim je rommel zelf op, alsjeblief

Voor de ‘zwerfvuilraper van Genk’ gaat het 'm niet enkel om de straten er weer proper te doen uitzien. “Wanneer ik ging wandelen met de hond zag ik dat er hier en daar toch wel wat zwerfvuil lag. Ik wou daar iets aan doen, dus ben ik van alles beginnen opzoeken op het internet. Zo heb ik ontdekt dat zwerfvuil niet alleen het zicht verpest, maar dat er ook nog eens dieren aan sterven: egels die met hun hoofdje in een ijsjesverpakking blijven hangen, koeien die een blikje opeten waardoor de maag scheurt, ... Dus ik doe het vooral voor het dierenwelzijn.

Jeff Daniels heeft ten slotte nog een duidelijke boodschap voor al wie afval al eens op de grond durft te gooien, of denkt aan sluikstorten. “Ruim je rommel zelf op, alsjeblief.”

Meest gelezen