4 jaar cel voor dodelijke crash met vluchtmisdrijf in Jette, rechter spreekt over "crimineel rijgedrag"

Een man uit Vilvoorde is veroordeeld tot 4 jaar cel omdat hij in februari van dit jaar een 51-jarige man doodreed bij een bijzonder zwaar verkeersongeval in Jette. De bestuurder was na het ongeval op de vlucht geslagen en liet niet alleen het dodelijk slachtoffer achter, maar ook zijn zwaargewonde passagier. De rechter sprak in haar vonnis over "crimineel rijgedrag".

Uit het onderzoek bleek dat de bestuurder aan een snelheid van 125 km/u door de bebouwde kom reed, vlak voor hij op zondagochtend 2 februari omstreeks 5u het slachtoffer opschepte aan het Werrieplein in Jette. De vijftiger werd weggekatapulteerd en was op slag dood.

Het voertuig ging vervolgens over het betonnen verhoog van de tramsporen, rukte verschillende bomen en boordstenen los en kwam pas tot stilstand aan de andere kant van het plein. De bestuurder kon uit het voertuig geraken en vluchtte weg. Hij liet niet alleen het dodelijke slachtoffer achter, maar ook een zwaargewonde passagier. 

Hij gaf zichzelf nadien aan bij de politie en legde toen een positieve drugstest af, hij had de dag voordien cocaïne gebruikt. Op het moment van de feiten droeg hij bovendien een enkelband in het kader van zijn strafuitvoering voor drugsfeiten en diefstallen met geweld.

Volgens zijn advocaten had de man geen vluchtmisdrijf gepleegd. “Hij was na de zware klap in de war en is toen naar een ziekenhuis getrokken omdat hij gewond was”, had meester Eddy Cochez gepleit. “Hij heeft het slachtoffer niet zien liggen.” Maar de politierechter veegde die argumentatie van tafel en oordeelde dat de man de hulpdiensten had moeten bellen. Dat hij het slachtoffer niet had zien liggen, was volgens de rechtbank ook totaal ongeloofwaardig.

U droeg een enkelband, had contact met iemand die u niet mocht zien en vertoonde ronduit crimineel rijgedrag

Rechter

Het parket vroeg een celstraf van 9 jaar, de bestuurder krijgt uiteindelijk een celstraf van 4 jaar. Hij werd ook veroordeeld tot een boete van 24.000 euro en een levenslang rijverbod. “U droeg een enkelband, had contact met iemand die u niet mocht zien en vertoonde ronduit crimineel rijgedrag”, aldus de politierechter in het vonnis. “U heeft in het verleden al tweemaal een werkstraf gekregen, maar dat heeft geen effect gehad op uw gedrag. Een effectieve bestraffing is dan ook nodig.” 

Meest gelezen