BELGA

Aalsterse ziekenhuizen zullen blijven Brusselse coronapatiënten opvangen tegen de zin van burgemeester

In Aalst zullen het OLV en het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Brusselse coronapatiënten blijven opvangen. Het afgesproken spreidingsplan blijft van kracht ook na kritiek van Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Hij zorgde gisteren voor commotie omdat hij zieken uit eigen regio voorrang wil geven. D'Haese blijft bij zijn standpunt: "We draaien op voor het slecht beleid elders." 

"Er zijn grenzen aan de medische solidariteit en die zijn bereikt", liet de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) gisteren optekenen. D'Haese gaf zo kritiek op het feit dat er coronapatiënten uit Brussel naar Aalst worden gebracht. Meteen kwamen er heel wat verontwaardigde reacties op de uitspraken van D'Haese uit de medische én de politieke wereld. Deze voormiddag was er overleg over het spreidingsplan en de transfers tussen de Aalsterse ziekenhuizen en het UZ Brussel en het ziekenhuis in Halle. De ziekenhuizen bevestigden daar dat de transfers zullen blijven doorgaan.  Er zijn nationaal afspraken gemaakt om patiënten te verspreiden als dat nodig is. Die afspraken zullen gerespecteerd worden. 

We gaan door met het opvangen van patiënten tot we volzet zijn.

Michaël Rosseel, ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst

"We blijven patiënten opvangen vanuit Brussel als dat nodig is, tot onze coronabedden hier allemaal bezet zijn. Daarna zullen er andere ziekenhuizen in aanmerking komen. Als ook daar de bedden vol dreigen te raken zullen we overal onze capaciteit verhogen zoals we dat eerder al deden om een nieuwe toevloed aan patiënten aan te kunnen", vertelt Michaël Rosseel van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst. 

Een politieke uitspraak

Intussen haast D'Haese zich om de kritiek op zijn uitspraak af te weren. Hij noemt het een politieke stelling tegen het wanbeleid in Brussel. "Er is daar geen veiligheidsbeleid gevoerd. Dat moeten we gewoon durven zeggen. Nu draaien wij daar voor op. Het is tegelijk een oproep aan alle burgemeesters om hun lokale verantwoordelijkheid wél op te nemen." D'Haese laat tegelijk optekenen dat individuele patiënten uit Brussel wel geholpen zullen blijven worden. "Het gaat niet over de gevallen op zich, de kern van de zaak is dat de Brusselse politici niet gedaan hebben wat ze behoren te doen. " 

Non-discussie

Het UZ Brussel reageerde eerder al op de uitspraken door te benadrukken dat er nooit capaciteitsproblemen zijn opgedoken. "De realiteit in het veld is dat er nooit een tekort aan bedden is ontstaan in Aalst door patiënten die uit de hoofdstad werden overgebracht. Ik schrok erg van de uitspraak want die stemt niet overeen met de realiteit. Daarenboven zijn er, volgens mij, net geen grenzen aan de medische solidariteit", zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. 

Meest gelezen