Video player inladen...

Vergiftigde Navalny geeft eerste video-interview: "Nog zeker twee maanden herstel nodig"

De Russische oppositieleider Alexej Navalny moet nog twee maanden in Duitsland herstellen na zijn vergiftiging. Dat heeft hij gezegd in zijn eerste video-interview met een Russische blogger. Hoe het voelt om vergiftigd te worden? Daarvoor verwijst hij naar Harry Potter. 

Navalny werd in augustus in Rusland vergiftigd met het zenuwgif novitsjok, waarna hij voor verzorging naar een Berlijns ziekenhuis werd gebracht. Hij lag een tijd in een kunstmatig coma op intensieve zorg, maar is intussen uit het ziekenhuis ontslagen. 

In het interview zag Navalny er mager uit, maar goed. De Russische oppositieleider staat versteld van de snelheid van zijn herstel, zo zei hij. Zijn herstel zal wel nog twee maanden duren. Navalny werd uit het Charitéziekenhuis in Berlijn ontslagen, maar moet nog kinesitherapie volgen. Hij heeft nog last van bevende handen, zo toonde hij tijdens het interview. 

Hoe hij vergiftigd is, daar heeft hij geen idee van, maar hoe het voelt dat wel. Om dat gevoel enigszins te omschrijven, greep Navalny terug naar de boeken van Harry Potter. "Dat kan wat vreemd klinken, maar de beste beschrijving van wat een vergiftiging is, is misschien die wel in Harry Potter. Wanneer een dementor (een mythisch wezen uit de Harry Potterreeks) iemand doodt, dan verdwijnt het leven gewoon, zonder pijn."

Navalny is ervan overtuigd dat Russische veiligheidsdiensten verantwoordelijk zijn voor de vergiftiging met zenuwgif novitsjok. Volgens hem zagen ze hem als een grote bedreiging voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid bij die vergiftiging. 

Video player inladen...

Meest gelezen