Video player inladen...

AZ Nikolaas zet volledige afdeling oncologie in quarantaine wegens coronabesmettingen

In het ziekenhuis van Sint-Niklaas zijn verschillende patiënten en medewerkers van de kankerafdeling besmet met het coronavirus. Het ziekenhuis heeft de afdeling volledig afgesloten om een verdere uitbreiding te voorkomen. De positief geteste patiënten zijn ook gescheiden van de negatief getesten. De besmetting werd vorige week ontdekt bij een medewerker die verkouden was. Voorlopig is niemand zo ziek dat er intensieve zorg nodig is.

Vorige woensdag was 1 van de medewerkers van de afdeling oncologie verkouden. Een test wees uit dat het om een coronabesmetting ging. Daarop werden eerst de collega’s waar de persoon het meeste contact mee had getest en vervolgens de hele afdeling, zowel patiënten als personeel. Er zijn nu 7 patiënten besmet en 9 personeelsleden.

Lockdown

De volledige afdeling oncologie is afgezonderd van de rest van het ziekenhuis om een uitbreiding van het virus te voorkomen. De afdeling is in twee gesplitst, een deel kamers voor negatief geteste patiënten en een deel kamers voor positief getesten. Ook de personeelsploegen en artsen zijn gesplitst. Wie de positief geteste patiënten verzorgt, komt niet bij de negatief getesten en omgekeerd.

AZ Nikolaas besliste ook om de patiënten op de afdeling te houden, omdat een deel van de mensen die nu geen symptomen heeft, die wel nog zou kunnen krijgen. Tot dat duidelijk is moeten zij in quarantaine blijven. Van de mensen die getroffen zijn door het virus heeft tot nu toe niemand intensieve verzorging nodig. 

Hoe ontstaan?

Hoe het komt dat het virus het ziekenhuis is kunnen binnendringen, daarover is al veel gepraat zegt dokter Ines Deleu. Het verbaast haar niet. “Sinds de mensen in grotere bubbels zitten, de scholen zijn open gegaan, patiëntenbezoek weer is toegelaten, de ambulante zorg weer doorgaat, is de kans op besmetting veel groter geworden.”

De dokter merkt ook dat er ‘coronamoeheid’ is: “het wordt steeds moeilijker om aan de bezoekers te vragen om de regels te volgen en dat mondmasker op te houden.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen