Vliegveld van Brustem  (Sint-Truiden) op 12 december 1944
Radio 2

Bekijk Limburgse verhalen en foto’s uit WO II op een nieuwe website

Vanaf vrijdag kan je terecht op de website onderderadar.be voor verhalen en weetjes over Limburg in de jaren ’40 van vorige eeuw. De provincie Limburg heeft samengewerkt met de Universiteit van Gent om een nieuwe website te maken over de Tweede Wereldoorlog.

Heb je zelf weetjes over bunkers, loopgraven, noodbruggen, … ? Dan kan je die aanduiden op een kaart op de website onderderadar.be van de provincie Limburg. Op de site vind je luchtbeelden van de provincie uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Je kan ook foto’s toevoegen en een verhaal schrijven. Gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens (Open VLD): “Met Onder de Radar gaan we op zoek naar getuigenissen. Want de mensen die het zelf nog hebben meegemaakt, ja die verdwijnen stilaan.”

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Op de website kan je een kaart zien van de provincie zoals ze eruit zag in 1940. Die kaart is gebaseerd op 810 luchtfoto’s die zijn genomen door de Duitsers en de geallieerden. “De stille getuigen moeten we levendig houden, en dat doen we hier met een digitaal platform. Alle Limburgers kunnen hun omgeving anders bekijken,  op basis van 810 foto’s van hoe Limburg eruit zag in de jaren ’40”, aldus Philtjens. De foto’s zijn gevonden in een Amerikaans archief door de Universiteit van Gent. De 810 foto’s dekken het volledige Limburgse grondgebied en geven een goed beeld van het Limburg van toen. 

Meest gelezen