Na kreukelpalen nu ook "kreukelbomen" om wegen veiliger te maken

Kreukelpalenfabrikant Safety Product uit Zandhoven en Olen heeft nu ook "kreukelbomen" ontwikkeld. Kreukelpalen buigen om als je er met een auto tegen botst, waardoor de gevolgen voor de inzittenden minder erg zijn. "Maar er staan nog veel bomen langs wegen ook", zegt Carolien Willems van Safety Product. "Nu hebben we een paal ontwikkeld die begroeid is met groen. Die zuivert de lucht net zoals bomen en is ook botsveilig." 

Een kreukelpaal kan gebruikt worden voor verlichting of camera's langs wegen. Wanneer er een auto tegen botst, buigt de paal mee. Daardoor is er minder schade aan de wagen en is de kans ook groter dat de inzittenden minder zware verwondingen oplopen. 

"Gemeenten en steden vertelden ons dat bomen nog gevaarlijkere obstakels zijn", zegt Carolien Willems op Radio 2 Antwerpen. "Ze vroegen ons dus of we ook geen kreukelbomen hadden." Het zette de firma aan het denken. "We zijn gaan onderzoeken wat voor groen we tegen onze palen konden laten groeien."

Wilde wingerd en klimop

De firma betrok er ook specialisten bij. "We zijn begonnen met een wilde wingerd. Die klimt omhoog, maar verliest wel zijn blad in de winter. Daarom wordt hij gecombineerd met klimop. Dan is de paal al van beneden tot boven helemaal groen." Boven zouden nog rasters kunnen aangebracht worden om ook volume te krijgen. "Het vervangt natuurlijk nooit helemaal een boom, maar misschien zijn die ook niet zo veilig langs doorgangswegen."

De kreukelbomen zijn al te zien voor het hoofdkantoor van Safety Product aan de Boudewijnlaan in Pulle bij Zandhoven.  

COPYRIGHT, 2010

Meest gelezen