Radio 2

Café of restaurant? Sluitingsuur handhaven is moeilijk voor Brusselse politie

Sinds vorige week moeten cafés in het Brussels gewest om 23u dicht om zo de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Restaurants mogen tot 1u open blijven. Maar volgens Bruzz heeft de Brusselse politie het erg moeilijk om dat sluitingsuur voor cafés te handhaven.

Wat is een café en wat is een restaurant? Het onderscheid is niet altijd even makkelijk te maken. Dat merkt ook de politiezone Brussel-Elsene, waar de meeste Brusselse cafés en restaurants gevestigd zijn.

We focussen ons op het dragen van het mondmasker en het respecteren van de veiligheidsmaatregelen.

Ilse Van de Keere - politiezone Brussel-Elsene

Een lijst met welke zaak een café is en welke een restaurant heeft de politie niet. En dus pakt de politie het pragmatisch aan zegt Ilse Van de Keere: "voor de politiemensen is het niet altijd even makkelijk om te controleren. Daarom focussen we ons op het respecteren van de veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van het mondmasker indien de afstand niet gerespecteerd kan worden en andere regels die in de horeca moeten gerespecteerd worden."

Brusselse veiligheidsraad

Bij de collega's van Bruzz bevestigt het kabinet van Brussels minister-president Vervoort (PS) dat er inderdaad geen lijst is die agenten kan helpen om een onderscheid te maken tussen een restaurant en een café.  "In het ministerieel besluit van de Brusselse regering is er sprake van een restaurant als er effectief een keuken is waarin gekookt wordt. Een caféhouder die ook snacks serveert valt daar niet onder. Morgen is er een veiligheidsraad waar de politie dit soort problemen kan voorleggen en dan kunnen we bespreken of we dit makkelijker kunnen maken voor de agenten", aldus woordvoerster Zeynep Balci. 

 

 

Meest gelezen