Hoofd intensieve zorg UZ Brussel: "Ik denk dat het in Brussel om zeep is, we gaan echt iets moeten doen"

Bijna 1.000 coronapatiënten liggen er intussen in 's lands ziekenhuizen, van wie 195 op intensieve zorg. Vooral in Brussel is de situatie zorgwekkend, zei Elisabeth De Waele, diensthoofd intensieve zorg van het UZ Brussel, in "De afspraak". "We voelen dat het verzadigd geraakt." Spreiding van patiënten moet helpen om ook de andere zorg te blijven garanderen.

Er liggen nu in totaal 937 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Daarmee is bijna de helft van de 2.000 bedden bezet die de ziekenhuizen (momenteel) voorbehouden voor Covid-patiënten. 195 mensen liggen op intensieve zorg. Ter vergelijking: ten tijde van de coronapiek in april lagen er bijna 6.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie een kleine 1.300 op intensieve zorg.

Toch is er een belangrijk verschil, zo zei dokter Elisabeth De Waele, hoofd van de dienst intensieve zorg van het UZ in Brussel, in "De afspraak". "In maart en april namen we alle patiënten binnen, want we wisten niet hoe het zou verlopen. Nu is er, ook dankzij de overheid en de draaiboeken die er zijn, een betere spreiding."

Bekijk hier de reportage die "Het Journaal" een paar dagen geleden draaide op de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het cruciale woord is eruit: spreiding. Dat is de mantra die de Belgische ziekenhuizen momenteel hanteren om de toevloed aan patiënten beheersbaar te houden en om de niet-Covid-patiënten te kunnen blijven opvangen. 

"De ambitie in deze golf is hoger dan die die we hadden in maart", bevestigt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven in "De ochtend" op Radio 1. "In maart waren we zo overspoeld dat we de reguliere zorg hebben stilgelegd. Dat willen we niet herhalen, omdat heel veel patiënten daar het slachtoffer van zijn. Daarom zijn die spreidingsdrempels lager gelegd, zodat ziekenhuizen elkaar kunnen helpen en zodat elk ziekenhuis zo weinig mogelijk impact voelt op de gewone zorg."

Verzadigd

In een eerste fase moet elk ziekenhuis 15 procent van de bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten. Maar in Brussel zitten sommige ziekenhuizen aan de volgende fase, waardoor daar al een vierde van de intensieve bedden naar coronapatiënten gaat. 

Het klopt niet dat er geen gevolgen zijn. We kunnen dit al bijna niet meer aan

Elisabeth De Waele, hoofd intensieve zorg UZ Brussel

Dat Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) de bezettingsgraad er "nog niet alarmerend" noemde, vindt De Waele "zeer onaangenaam". "Op dit moment zijn er al repercussies op de gewone zorg. Er zijn al mensen met hersentumoren die moeten wachten omdat we geen bed op intensieve hebben. Dus het klopt niet dat er geen gevolgen zijn. We kunnen dit al bijna niet meer aan. Wanneer er dan zo'n signaal komt, denken mensen dat het nog wel zal meevallen. Wel, het valt niet mee."

Herbekijk hier het gesprek Elisabeth De Waele in "De afspraak": 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Het aantal patiënten op intensieve is 260 procent hoger dan twee weken geleden, dus dat stijgt exponentieel, ondanks een enorme inspanning van de spoedgevallendienst en het ziekenhuisnetwerk om die mensen te spreiden. Maar we voelen dat dat verzadigd geraakt. Toen dit weekend de dagelijkse briefing kreeg, dacht ik: Brussel is om zeep. We gaan echt iets moeten doen."

Weinig begrip voor D'Haese

Ook in Aalsterse ziekenhuizen voelen ze al dat de olievlek van Brussel begint uit te dijen. Het ontlokte burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) de uitspraak dat "er grenzen zijn aan de medische solidariteit". 

Meyfroidt heeft daar weinig begrip voor. "Het gaat niet over 'van Brussel naar Aalst'. Nee, binnen het netwerk waarin zijn ziekenhuis zit, gaan de ziekenhuizen elkaar helpen. Dat werkt ook omgekeerd. Als er problemen zijn in Aalst, gaan de andere ziekenhuizen hen ook helpen. Het is net de bedoeling van het plan om ervoor te zorgen dat er geen ziekenhuis alleen komt te staan. Ik weet niet of hij goed op de hoogte is van de regeling die is afgesproken."

Als er problemen zijn in Aalst, gaan de andere ziekenhuizen hen ook helpen
Intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven)

Zou het UZ Brussel dan niet beter zijn Covid-capaciteit optrekken? "In dat geval zou het UZ Brussel de andere geplande, niet-Covid-zorg moeten stilleggen", riposteert Meyfroidt. "Dan gaan de hart- of neurochirurgieprogramma's, die ook nood hebben aan intensieve zorg, moeten afbouwen. Die patiënten gaan ook niet ineens naar Aalst kunnen gaan, dus dat wordt dan gewoon uitgesteld. Dat is dus niet de bedoeling."

"In de zomer wisten we al: dit wordt de zwaarste fase, omdat we twee zorgen moeten combineren met hetzelfde aantal mensen", zegt De Waele. "Bij de patiënten die je laat vallen, vallen ook slachtoffers. Dus dat moeten we voorkomen."

Herbeluister hier het gesprek met Meyfroidt in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen