Video player inladen...

Demonstranten in Kirgizië bestormen parlementsgebouw en bevrijden ex-president

Het is bijzonder onrustig in Kirgizië, in Centraal-Azië. Onvrede over de parlementsverkiezingen van zondag leidde tot protesten, waarbij demonstranten het parlementsgebouw hebben bestormd. Volgens hen waren de verkiezingen vervalst. De kiescommissie heeft intussen de uitslag ongeldig verklaard. 

Demonstranten bestormden vannacht het parlementsgebouw in het centrum van de hoofdstad Bisjkek. Sommigen drongen het gebouw binnen, er ontstond brand, maar die werd snel geblust.  

De bestorming is het hoogtepunt van een bijzonder onrustige dag in het Centraal-Aziatische land. Al sinds gisteren kwamen duizenden mensen op straat in de hoofdstad. Volgens hen is er met de uitslag van de parlementsverkiezingen van zondag geknoeid. Ze eisen nieuwe verkiezingen en het vertrek van president Jeenbekov.

Het protest liep uit op rellen met de politie, auto's werden in brand gestoken. De politie zette flitsgranaten, traangas en het waterkanon in om de demonstranten terug te dringen. Dat leek in eerste instantie te lukken, maar enkele uren later verschenen de demonstranten opnieuw, waarna ze het parlementsgebouw bestormden. Intussen zou een oppositieleider  het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben overgenomen. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Aanhangers van ex-president Almazbek Atambajev slaagden erin Atambajev uit de gevangenis te bevrijden. Atambajev leidde Kirgizië van 2011 tot 2017 maar viel in ongenade bij zijn opvolger, huidig president Jeenbekov. Atambajev zit een celstraf uit van elf jaar nadat hij schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan corruptie voor het regelen van de vrijlating van een beruchte maffiabaas.

Bij die protesten viel 1 dode en bijna 600 gewonden. Daarvan zijn er volgens het ministerie van Gezondheid enkelen ernstig aan toe. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Stemmen gekocht

Het protest brak uit na de parlementsverkiezingen, waar volgens de voorlopige resultaten twee partijen die medestanders van de president zijn elk een kwart van de stemmen halen. De meeste van de 16 deelnemende partijen halen de kiesdrempel van 7 procent niet. Maar de demonstranten willen de uitslag niet aanvaarden omdat er volgens hen mee geknoeid is.  Zij spreken over intimidatie en over het kopen van stemmen. 

Thomas Boserup, het hoofd van de groep waarnemers van de OVSE die de verkiezingen controleerde, zei dat de verkiezingen in het algemeen goed verlopen waren, maar bevestigde tegelijkertijd de aantijgingen van het kopen van stemmen. Boserup is "ernstig ongerust over die geloofwaardige beschuldigingen."

Voor president Jeenbekov probeert de oppositie op een onwettige manier de macht te grijpen. Hij zegt dat hij "de volledig controle over het land" heeft. In een poging om de gemoederen te bedaren, nodigde hij alle partijen uit voor overleg. Hij zei ook bereid te zijn om de verkiezingen over te doen. 

Intussen heeft de centrale kiescommissie van Kirgizië beslist om de verkiezingsuitslag te annuleren om "zo spanningen te vermijden."

Het land met 6,5 miljoen inwoners kent een woelige politieke sfeer sinds de republiek onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Kirgizië maakte de voorbije twee decennia twee revoluties mee, in 2005 en 2010. Het heeft nog steeds nauwe banden met Moskou.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen