Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie eist sluiting slachthuis Zele na stiekeme videobeelden, zaakvoerder ontkent wantoestanden

Aan het slachthuis Moerbeko in Zele heeft dierenrechten­organisatie Animal Rights actie gevoerd om te eisen dat het bedrijf sluit na videobeelden waarop onnodig lijden en mishandeling te zien zouden zijn. De organisatie zal ook een klacht indienen. Het bedrijf ontkent de feiten en stapt zelf naar de rechter: "We werken 100 procent volgens de regels."

Aan het slachthuis Moerbeko in Zele hebben actievoerders van Animal Rights al vroeg in de ochtend verzameld om te protesteren tegen de omstandigheden waarin de dieren worden geslacht. De dierenorganisatie maakte stiekem beelden in het slachthuis en zegt dat die aantonen dat de dieren er onnodig lijden en mishandeld worden. 

Er zijn beelden van een schaap dat in volle bewustzijn de keel overgesneden wordt. 

Els Van Cleemput, Animal Rights

“Je ziet schapen die helemaal onder het bloed zitten nog voor ze zelf naar de slachtbank worden gevoerd. De dieren ervaren enorme stress en proberen weg te vluchten door op elkaar te klauteren. Dit zijn onwaardige toestanden”, zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. De organisatie eist dat het slachthuis sluit en heeft daar ook een petitie voor opgestart. Er wordt ook een officiële klacht ingediend naar aanleiding van de gemaakte videobeelden. 

Dierenwelzijn heeft nog nooit inbreuken vastgesteld,  we werken volledig reglementair 

Zaakvoerder Jan Deolet

Bij Moerbeko zelf ontkennen ze de aantijgingen met klem. "We werken volgens de regels en ook Dierenwelzijn heeft benadrukt dat er geen inbreuken te zien zijn op de beelden", vertelt zaakvoerder Jan Deolet. "We hebben zelf een klacht ingediend tegen de maker van de beelden en we stappen ook naar de rechter tegen Animal Rights." 

Al vijf keer actie na stiekeme beelden

Animal Rights hield eerder ook al aan 4 andere slachthuizen in Vlaanderen soortgelijke acties na het maken van stiekeme beelden.  "Als Animal Rights het slachthuis koopt voor een goede prijs, mogen ze het wat mij betreft sluiten", reageert Deolet nog. 

Meest gelezen