Belga

Dinosaurusskelet wordt in New York geveild: "Wordt wellicht gekocht door rijk persoon, jammer voor musea" 

Het skelet van een 12 meter lange Tyrannosaurus Rex wordt vandaag in New York geveild. Veilingshuis Christie's verwacht dat het skelet voor een recordprijs verkocht wordt. "Dat is jammer", vinden ze bij het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. "Musea hebben zulke budgetten niet. Grote kans dat het skelet verdwijnt in iemands privécollectie."

Vandaag wordt in New York bij veilingshuis Christie's het complete skelet van een tirannosaurus - die voor de gelegenheid 'Stan' is gedoopt - verkocht. Het veilingshuis verwacht dat het voor zes tot acht miljoen Amerikaanse dollar onder de hamer gaat.

Het veilen van skeletten van dinosaurussen is 'big business' geworden, vertelt Koen Stein, paleontoloog bij het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. "Er zijn firma's die gespecialiseerd zijn in het zoeken en opgraven van dinofossielen. Ze verkopen die fossielen voor hele hoge prijzen, met de bedoeling om er rijk van te worden." Stein betreurt het dat dat tegenwoordig de gang van zaken is. 

T-rex Sue

"Het is begonnen met het skelet van een T-rex 'Sue', die in 1997 voor 8,4 miljoen dollar is verkocht", weet Stein. "Dat is de hoogste prijs die ooit betaald is voor zo'n skelet. Sinds die veiling is dat ook de gangbare prijs voor een dinoskelet." Dat maakt het volgens Stein onmogelijk voor openbare instellingen zoals musea om daar mee te wedijveren. "Geen enkel publiek museum kan daar in mee gaan. Dat is alleen maar weggelegd voor hele rijke mensen. Het is voor een publiek museum onmogelijk geworden om een t-rex-skelet aan te kopen zonder externe financiering."

Uitlenen aan musea

Het dinoskelet van dino 'Stan' komt hoogstwaarschijnlijk dus ook in handen van een privé-eigenaar. "Het is te hopen dat die privé-eigenaar wil samenwerken met musea. Maar dan nog is het voor een museum moeilijk om tentoonstellingen te doen als je je moet schikken naar de wil van de eigenaar."

Ook in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel staat een geleend dinoskelet, vertelt paleontoloog Stein. "Sinds twee jaar stellen we een allosaurus uit het Jura-tijdperk tentoon, het skelet is 150 miljoen jaar oud, en eigendom van een privé-eigenaar. Het gaat om iemand die een liefhebber is van de wetenschap en die in contact staat met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij was bereid om gedurende drie jaar zijn dinoskelet uit te lenen aan het museum. In 2021 gaat het skelet terug naar de privé-eigenaar."

Meest gelezen