Drie kwart van de Limburgse gemeenten positief over nieuwe vervoersplan, maar ook nog vraag naar aanpassingen

De meerderheid van de Limburgse gemeenten heeft een positief advies gegeven over het nieuwe vervoersplan. Maar zowel bij de positieve als bij de negatieve adviezen wordt om aanpassingen gevraagd. Vervoerregio Limburg heeft het nieuwe plan voor het openbaar vervoer in de provincie in juni voorgesteld. Het gaat dan over trein-en busverbindingen, maar in Limburg zijn vooral die laatste belangrijk. 

Het treinaanbod vormt de ruggengraat voor alle vervoersplannen in Vlaanderen. Maar omdat dat in Limburg ondermaats is, zijn hier de busverbindingen naar vooral Hasselt en Genk en tussen de gemeenten onderling belangrijk. Het is dan ook vooral over die busverbindingen dat er nog opmerkingen zijn bij de Limburgse gemeenten. 

40 gemeenten hebben intussen hun advies doorgegeven aan de Vervoerregio Limburg. Voor 31 is dat een positief advies, soms met nog een vraag naar aanpassingen, 2 hebben zich onthouden en 7 hebben negatief geadviseerd.

We moeten het doen met het geld dat we hebben

Sven Lieten, Vervoerregio Limburg

De redenen voor het negatieve advies vallen in twee categorieën. Sven Lieten van de Vervoerregio Limburg: "Kinrooi en Maaseik vragen een half uur frequentie via Dilsen-Stokkem naar Genk en Hasselt. De andere, zoals bijvoorbeeld Alken, As en Nieuwerkerken, hebben een deelgemeente die minder goed bediend wordt." In de piekuren is daar vaak wel een goede verbinding, maar niet in de daluren. Daar zijn ze dan aangewezen op vervoer op maat, en dat moet nog uitgewerkt worden. 

De komende dagen wordt nu bekeken of het huidige plan budgettair haalbaar is en welke aanpassingen eventueel nog doorgevoerd kunnen worden. "Het gaat dan zowel om vragen van gemeenten die positief en negatief geadviseerd hebben of zich onthouden hebben. Maar we krijgen niet meer middelen, we moeten het doen met het geld dat we hebben", zegt Sven Lieten. Hasselt en Herstappe moeten hun advies trouwens nog geven. Dat was voor 1 oktober gevraagd, omdat eind oktober het definitieve herwerkte plan klaar moet zijn.

Meest gelezen