Video player inladen...

Duizenden dode zeedieren spoelen aan op Russisch schiereiland: "Dit is een ecologische ramp"

In het oosten van Rusland voor het schiereiland Kamtsjatka zijn de voorbije dagen duizenden karkassen van zeedieren aangespoeld, het gaat onder andere om dode zeehonden, octopussen en zeesterren. Ook surfers hadden gezondheidsklachten nadat ze het water waren ingegaan. Volgens de milieuorganisatie Greenpeace is dit een "ecologische ramp". Maar de Russische autoriteiten willen niet spreken van een ramp. Ze verklaren dat onder meer grote hoeveelheden olieproducten de mogelijke oorzaak zijn voor de sterfte. 

"Er doet zich een ecologische ramp voor in Kamtsjatka" nabij het strand van Khalatyr en de baai van Avacha aan de Stille Oceaan,  zegt Greenpeace. Op het strand zie je het ene dode zeedier naast het andere liggen. Een triest beeld met karkassen van onder meer octopussen, zee-egels en zeesterren. Op sociale media worden foto's van de karkassen gedeeld.

Het strand is een populaire toeristische trekpleister, vooral bij surfers. Ook verschillende surfers gaven aan zich ziek te voelen, nadat ze in het water waren geweest.

Wintersurfen op Kamtsjatka (bekijk hier een fragment uit een "Terzake"-reportage" van 2018):

Video player inladen...

Volgens milieuorganisatie Wereld Natuur Fonds zijn de zeedieren gestorven door een vloeibaar vergif. De analyses van Greenpeace hebben aangetoond dat er "vier keer meer aardolieproducten en 2,5 keer meer fenol" in het water zit dan toegelaten. Maar de oorzaak van de vervuiling is niet geweten. 

De milieuorganisatie zegt dat ze contact heeft opgenomen met de autoriteiten met de vraag om een onmiddellijk onderzoek te starten, om de omvang van de ramp te bepalen en de gevolgen in kaart te brengen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

De Russische autoriteiten hebben al laten weten dat uit de eerste onderzoeken blijkt dat de chemische stof fenol een oorzaak blijkt te zijn en oliehoudende producten. Ondanks de omvang wil de Russische minister van Energie niet spreken van een ramp. "Niemand is gestorven, niemand is gewond geraakt", zei hij tegen persbureau RIA. Hij beweert ook dat de vervuiling niet door mensen werd veroorzaakt.

Volgens de lokale autoriteiten zijn recent ook geen industriële ongevallen of ongebruikelijke gebeurtenissen gemeld. De gouverneur van Kamtsjatka Vladimir Solodov kwam afgelopen weekend ter plaatse en beloofde dat er verdere analyses gemaakt zullen worden. 

Meest gelezen