AFP or licensors

Acht vermisten en 5.000 gezinnen zonder elektriciteit na noodweer in Frankrijk 

In de buurt van de Zuid-Franse stad Nice worden nog acht mensen vermist na herfststorm Alex. De schade is enorm. Uitzonderlijke overstromingen verwoestten wegen, bruggen en het elektriciteitsnet. Verschillende dorpen zijn nog altijd afgesloten van de buitenwereld. 5.000 gezinnen hebben geen elektriciteit. De Franse regering zal de regio nu ook officieel erkennen als rampgebied.

Vrijdag werden in de buurt van Nice en Menton, vlak bij de Italiaanse grens, verschillende dorpen verwoest door het slechte weer. Acht mensen zijn nog steeds vermist en dertien anderen zijn "vermoedelijk vermist", aangezien hun familieleden nog steeds niets van hen hebben vernomen. Vier mensen zijn omgekomen. Ook in Italië zijn er twee mensen omgekomen door het noodweer in de regio’s Valle d’Aosta en Piëmont.

Naast de vernielde huizen en straten in de grensstreek tussen Frankrijk en Italië is ook het elektriciteitsnet beschadigd. 15.000 gezinnen zaten tijdens het noodweer zonder elektriciteit. Ondertussen hebben de huizen die bereikbaar zijn opnieuw elektriciteit. 

"De moeilijkheid ligt bij de dorpen die niet goed bereikbaar zijn via de weg. Die dorpen zijn wel uitgerust met een generator. Er werden al 30 generatoren aangevoerd door helikopters en ongeveer 100 staan klaar om te worden uitgedeeld", aldus Marianne Laigneau, voorzitter van de raad van bestuur van de Franse energieleverancier Enedis.

"Wanneer die dorpen opnieuw bereikbaar zijn, zullen we een tijdelijke bevoorrading kunnen aanleggen door middel van kabels”, zegt Laigneau. “In een derde fase kunnen we het elektriciteitsnetwerk, dat grotendeels is weggespoeld, weer opbouwen."

Meest gelezen