Protest tegen de omstreden onderwijswet in 2017
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Hongaarse universiteitswet is onwettelijk, zegt Europees Hof van Justitie

Het Europees Hof van Justitie oordeelde dat een Hongaarse onderwijswet met bepalingen voor buitenlandse hogescholen en universiteiten onwettig is. De wet van de regering Orban was omstreden, omdat ze vooral gericht was tegen de Central European University van George Soros, met wie Orban al langer in conflict ligt. Die universiteit is intussen al weggetrokken uit Hongarije. 

De regering van premier Orban schreef in 2017 een nieuwe wet die voorwaarden oplegt aan buitenlandse scholen en universiteiten. Zo moeten die in hun land van oorsprong ook onderwijs aanbieden en Hongarije moet met dat land van oorsprong een akkoord sluiten. Het Europese Hof van Justitie oordeelt nu dat die wet in strijd is met de handelswetten van de Wereldhandelsorganisatie WTO en van het Europees Verdrag, die de academische vrijheid en de vrijheid om onderwijsinstellingen op te richten beschermt. 

De omstreden wet werd vooral gezien als een aanval van premier Orban op de Central European University (CEU) in Boedapest, de buitenlandse universiteit opgericht door George Soros die niet aan die nieuwe voorwaarden voldeed. De wet miste haar doel niet: de CEU verhuisde uiteindelijk grotendeels naar Wenen. 

Premier Orban heeft al jaren kritiek op Soros, een miljardair die via liefdadigheid de democratie wil ondersteunen. Zijn opvattingen over de “open samenleving” staan lijnrecht tegenover die van Orban.

Hongarije moet na de veroordeling door het Europees Hof van Justitie zijn wetgeving onmiddellijk aanpassen, doet het land dat niet, dan kan de Europese Commissie sancties opleggen. 

Meest gelezen