Ook bij Hasp-O Sint-Truiden de ramen open voor ventilatie door corona: "Het is iedere dag een beetje Dikketruiendag"

Een van de coronamaatregelen is goed en voldoende ventileren in klaslokalen. De ramen en deuren op Hasp-O in Sint-Truiden staan dan ook de hele schooldag open. Dat is nodig voor het bestrijden van het coronavirus, maar het is niet altijd even fijn voor de leerlingen en leerkrachten. 

"Het is een beetje dikketruiendag, maar dan iedere dag", klinkt het in de gangen van de school Hasp-O in Sint-Truiden. Doorheen de dag worden de ramen en deuren opengezet, want een goede ventilatie verkleint de kans op verspreiding van het coronavirus. Maar niet elke leerling is hier even gelukkig mee. Want de temperaturen zijn aan het dalen, dus wordt het ook steeds kouder in de klaslokalen. 

Het duurt eigenlijk de hele dag. Van 8u tot 15u30 zit je in de kou en de wind

Leerling van Hasp-O in Sint-Truiden

"Als ik het te koud heb, kan ik mij niet goed concentreren", zegt een leerling van Hasp-O. De leerlingen proberen zich wel warmer te kleden. "Ik ben al verkouden maar het valt nog mee, want het wordt nu nog gemakkelijk 15 graden," zegt een andere leerling. "Maar als het 0 of -1 graden wordt, dan gaat het echt moeilijk worden." De leerlingen vrezen ook dat de maatregelen in de winter aangepast moeten worden: "Misschien moeten we terug naar afstandsonderwijs."

Dikker kleden tegen de kou is een van de opties, maar een andere optie is een dekentje meenemen. "Als het nog mag tenminste, met corona", zegt een leerling. "Ik had daar eigenlijk nog niet over nagedacht", zegt een andere leerling. "Dat is nog wel een goed plan, voor als je langs je vriendin zit", lacht hij. 

Niet enkel vervelend voor leerlingen

Voor de leerkrachten is het ook niet altijd even makkelijk. "Ik moet allerlei voorwerpen plaatsen op mijn papieren zodat ze niet gaan waaien", zegt lerares Katrien. "En soms sluit ik ook de deur, als er te veel lawaai op de gang is bijvoorbeeld." De ramen staan de hele tijd open om voldoende te verluchten. "Tijdens de speeltijden zetten we zelfs meer ramen open, zodat er voldoende ventilatie is in al onze klassen", zegt de lerares nog. "Het is vaak koud. Maar alles voor corona… of tegen corona." 

"De eerste stap die we moesten nemen, was ventileren," zegt directeur Valere Masset. "In de winter moeten we eventueel bijsturen. Kan het raam een de hele les openblijven? En verwarmen met de ramen open is ook niet efficiënt natuurlijk." De school heeft nog geen negatieve commentaar ontvangen van ouders of leerlingen. "De ouders zijn blij dat Hasp-O maatregelen neemt. Ook al zijn de kinderen daar het slachtoffer van", zegt hij nog. "We voelen ons als school ook verplicht het te doen, voor de veiligheid van de kinderen."

Meest gelezen