Jens D'Haeseleer

Aziatisch hoornaarsnest in Opgrimbie gevonden door... rugnummers

Imker André Geerits uit Opgrimbie, in Maasmechelen, heeft dit weekend een gevaarlijk nest Aziatische hoornaars gevonden. Dat deed hij met hulp van een groep vrijwilligers, en door rugnummers op enkele hoornaars te plakken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De soort is nieuw in de omgeving en moest fel bestreden worden. Maar om zo'n nest te bestrijden, moet je eerst weten waar het zich bevindt. 

“We hebben eind augustus vastgesteld dat de eerste hoornaars in Opgrimbie toekwamen", steekt Geerits van wal. "Ik ben imker en bij het smelten van bijenwas werd het ineens druk. Er waren bijen, wespen, maar opvallend veel hoornaars. Op vijf hoornaars was er maar een Europese. De andere waren zwarte hoornaars."

De Europese hoornaar is minder gevaarlijk, maar de Aziatische variant is een heel agressieve soort die zich snel vermeerdert. Om een hoornaarsnest te vinden, hebben André en enkele vrijwilligers lokpotten uitgezet in de omgeving. “Zo konden we de richting bepalen waar een hoornaar naar toe vliegt. Meestal vliegen ze in een straal van 200 meter.”

Door één nest te verdelgen, voorkom je 40 nieuwe nesten volgend jaar

André Geerits, imker

De hoornaars kregen met lijm een rugnummer toegewezen. Zo konden ze de tijd meten tussen de lokpot en het nest. "Wanneer het diertje aan het eten is, is het enkel daar mee bezig. Zo kan je gemakkelijk een rugnummer geven. Dat doen we met koninginnen ook op die manier. Door nu één nest te verdelgen, voorkom je 40 nieuwe nesten volgend jaar",  vertelt André. Als je een nest vindt, kan je dat melden via de website van Vespa-Watch.  

Meest gelezen