Arne Deboosere

Koen De Bouw master van het filmfestival Oostende

Het filmfestival van Oostende heeft zijn centrale gast bekend gemaakt: acteur Koen De Bouw. Als master van het festival mag hij enkele films kiezen die te zien zullen zijn. Het festival opent op 15 januari 2021 met “Red Sandra”, de nieuwe film van Jan Verheyen, samen geregisseerd met zijn vrouw Lien Willaert. 

Koen De Bouw is al jaren een van de belangrijkste acteurs in de Vlaamse film- en televisiewereld. Als master van het festival van Oostende koos hij voor het thema: “Age before beauty”. “Ik bedoel daarmee dat we de inhoud moeten laten primeren op de vorm", zegt De Bouw. "Zie het ook als een ode aan de scenaristen. Dat ik als acteur ten dienste mag staan van een sterk verhaal. Want dat is altijd de essentie van fictie.”

King Kong

De Bouw koos al 10 films uit. Het gaat om recente films als “Amour”, “Toni Erdmann” en “Boyhood”, maar ook rasechte klassiekers als “Una giornata particolare” en “King Kong” staan op het programma. “Dat is een van de eerste films die ik als kind zag, samen met mijn vader. Ik vond het een toppunt van magie dat ik geëmotioneerd kon zijn over een gorilla, zo groot als een appartement, die doodvalt.”

Première "Red Sandra"

Het filmfestival van Oostende werd vroeger altijd georganiseerd in september. Voor het eerst zal het nu in de winter zijn. Dat is toevallig en heeft niets te maken met de coronacrisis. Het festival opent op 15 januari met "Red Sandra", de film van het regisseurskoppel Jan Verheyen en Lien Willaert uit Ruddervoorde.

Jan Verheyen vindt het een eer om het festival te openen: “De lancering van “Red Sandra” was gepland voor eind oktober, maar dat valt in de huidige omstandigheden niet langer te verantwoorden. Er is toen besloten om de release naar januari te verhuizen. Toen hadden we vrij snel contact met het filmfestival. Ik hoop dat we met die grote opening in Oostende een soort doorstart kunnen maken voor de cinema’s met een grote, nieuwe Vlaamse film. Dat is toch de ambitie."

Meest gelezen