Flip Franssen

Kotendiscriminatie in Leuven: Ahmed vindt moeilijker een kot dan Willem-Jan 

Een onderzoek van het studentenblad Veto wijst uit dat kotbazen in Leuven regelmatig racistische criteria hanteren wanneer ze hun kot willen verhuren. Dat blijkt uit praktijktesten die onderzoekers van het studentenblad hebben gedaan. Zo wordt 'Ahmed' een pak minder uitgenodigd dan 'Willem-Jan'. 

Er is wel degelijk discriminatie op de Leuvense kotenmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van studentenblad Veto.  Er werden twee verschillende mails naar kotbazen uitgestuurd, één onder de naam Willem-Jan en één onder Ahmed.  Ahmed werd vier keer uitgenodigd om het kot te komen bekijken, Willem-Jan kreeg 11 uitnodigingen. Er wordt dus wel degelijk een onderscheid gemaakt. 

Met alle Chinezen...

Maar de onderzoekers merkten ook dat kotbazen liever geen Chinese studenten hebben: "Het coronavirus heeft China geen deugd gedaan, maar dan moet ik er wel bij vertellen dat een aantal getuigenissen over die Chinese studenten net van voor dat coronavirus dateren", zegt Daan Delespaul van het studentenblad Veto.  "Dus ik denk dat er over het algemeen ook een soort stigma heerst tegen die groep, en ik weet niet precies waarom. Misschien omdat ze niet goed Engels spreken? Of is het omdat ze zogezegd minder goed zouden integreren?"

Meest gelezen