Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Lievegem opgeschrikt door vals positieve coronatests: “We moeten kunnen rekenen op correcte resultaten om het virus te bestrijden”

10 Lievegemnaars kregen onterecht te horen dat ze een positieve coronatest hadden afgelegd na een fout in het testlaboratorium. Een sterk positief staal kwam er in contact met meerdere negatieve stalen. Wellicht raakten ook andere stalen uit andere gemeenten besmet. De fout is intussen wel rechtgezet maar zorgde voor onrust. 

In Lievegem ging plots het corona-alarm af nadat er op korte tijd heel wat besmettingen waren bijgekomen.  De gemeente kleurde bijna rood en de cijfers waren opvallend hoger dan in omliggende gemeenten. Meteen voelde burgemeester Tony Vermeire (CD&V) dat er iets niet klopte. Ook de huisartsen hadden gemerkt dat het aantal besmettingen op het aantal stalen niet juist was. Een arts nam daarom contact op met het labo. Zo kwam de fout aan het licht. “Het gaat om de contaminatie van een aantal stalen uit Lievegem, maar het moet ook over stalen van buiten de gemeente gaan, want het lab werkt niet alleen voor ons” zegt Vermeire.  Er wordt nu onderzocht waar ook elders foute positieve resultaten zijn gemeld. 

Er zijn snel nieuwe testen gekomen en de fout is rechtgezet 

burgemeester Tony Vermeire (CD&V)

Intussen waren de mensen al verwittigd over hun positieve test. Ze hielden zich in quarantaine. Gelukkig had het lab de fout ook snel ingezien en de personen verwittigd om een tweede test te laten doen. De correcte  resultaten zijn intussen binnen. 

Correcte cijfers superbelangrijk

Burgemeester Vermeire heeft de indruk dat de inwoners zich goed aan de coronamaatregelen houden. “De mensen die positief testen houden zich echt in quarantaine. Alleen zo kunnen we het virus de baas.” Daarom is het belangrijk dat we de geloofwaardigheid hoog houden, zegt hij. “We rekenen erop dat de labo’s goed werk leveren en dat de cijfers die we krijgen goed zijn. Alleen dan kunnen we op een gecontroleerde manier de crisis aanpakken.”

Meest gelezen