Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A): "Maatregelen gelden van De Panne tot Aarlen omdat het virus overal circuleert"

Het is wel degelijk nodig om nationale coronamaatregelen af te kondigen, in plaats van gerichte of lokale maatregelen, omdat het coronavirus in het hele land circuleert. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Het Journaal".

"De maatregelen gelden inderdaad van De Panne tot in Aarlen omdat het virus overal circuleert. Er zijn bijna geen gemeenten meer waar geen besmettingen worden vastgesteld. Het zit overal, weliswaar meer in grote steden."

Een café in een stad sluiten en over de grens in een andere stad een openlaten, is een slecht idee

Volgens diezelfde logica verdedigt Vandenbroucke de maatregel om overal in het land cafés om 23 uur te sluiten vanaf vrijdag 9 oktober. "Een café in een stad sluiten en over de grens in een andere stad een openlaten, is een slecht idee."

"Op sommige plaatsen is de situatie erger en is er een duidelijke instructie aan de provinciegouverneurs om daar waar dat zo is bijkomende maatregelen te treffen, in overleg met de minister van Binnenlandse Zaken."

Het mag niet alleen bij persconferenties blijven

Vandenbroucke erkent tot slot dat het niet makkelijk is om iedereen op de hoogte te brengen van de nieuwe maatregelen. "Burgemeesters en lokale besturen hebben al veel inspanningen gedaan, maar het kan nooit genoeg zijn. Ik denk inderdaad dat we ook federaal grotere inspanningen moeten doen om de communicatie te ontwikkelen. Het mag niet alleen bij persconferenties blijven. We moeten luisteren naar reacties en ook sociale media inzetten. Met de meest moderne middelen moeten we de boodschap zeer snel laten doordringen."

Bekijk hier de toelichting van minister Vandenbroucke in "Het Journaal":

Video player inladen...

Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf vrijdag 9 oktober

Het Overlegcomité heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, die vanaf vrijdag 9 oktober ingaan en een maand geldig zijn. Dit zijn ze:

  • Cafés moeten om 23 uur sluiten en je mag maar met 4 mensen aan tafel zitten, zowel binnen als buiten. Gezinnen van 5 (of meer) of andere mensen die samen onder één dak wonen, mogen wél samen aan één tafel zitten. Voor restaurants verandert er niks.
  • Je mag nog maximaal 3 nauwe contacten hebben bovenop de mensen met wie je eventueel samenwoont. Het gaat om 3 nauwe contacten per individu, dus niet per gezin of per groep mensen die samen onder één dak wonen. Bij die nauwe contacten moet je geen afstand houden, je mag hen vastpakken of kussen.
  • Je mag niet meer dan 4 mensen uitnodigen bij je thuis voor een etentje of om samen iets te drinken. Daarbij moet je afstand houden, tenzij één of meer van je gasten tot je nauwe contacten behoren.
  • Spontaan samenkomen op straat mag met niet meer dan 4 mensen samen. Georganiseerde samenscholingen zoals fietstochten van wielerclubs of geleide wandelingen kunnen wel nog in grotere groepen.
  • Thuiswerken wordt nog altijd sterk aanbevolen in de mate van het mogelijke.

Herbekijk hier de persconferentie van het Overlegcomité:

"Hou afstand van andere mensen", voegde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) er nog aan toe. "Anderhalve meter. Als dat niet gaat: draag een mondmasker. Er zijn plaatsen waarvan we weten dat het niet gaat en daar verplichten we dat: in winkels of op het openbaar vervoer."

"Draag ook in winkelstraten of op drukke pleinen een mondmasker. Onze burgemeesters en provinciegouverneurs kunnen, als het nodig is, de mondmaskerplicht breder maken. Ook handen wassen en zakdoeken maar eenmalig gebruiken blijft erg belangrijk."

"We moeten de mensen overtuigen en we gaan grotere inspanningen leveren om uitleg te geven. Sommige mensen lopen er wel de kantjes van af. Daarin gaan we strenger worden. Handhaving wordt belangrijk, overal, op markten, in winkelstraten en op het openbaar vervoer."

Bekijk hier de toelichting van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke:

Video player inladen...

Léo Dubois verlaat Franse selectie na positieve test

Léo Dubois heeft de Franse nationale ploeg moeten verlaten. De verdediger van Lyon legde een positieve coronatest af en is in zelfisolatie gegaan. Hij wordt in de Franse selectie, die woensdag in een oefenpot Oekraïne partij geeft, vervangen door Ferland Mendy (Real Madrid).

Van "belachelijk" tot "geen probleem": dit denken cafégangers in Antwerpen van nieuwe sluitingsuur

Vanaf vrijdag 9 oktober moeten alle cafés in ons land om 23 uur de deuren sluiten in een poging het stijgend aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Wat denken cafégangers in Antwerpen daarvan? Wij trokken vanavond de straat op en vroegen het hen zelf:

Video player inladen...

Burgemeester Dochy van Ledegem in quarantaine

De burgemeester van Ledegem, Bart Dochy, zit thuis in quarantaine. Zijn vrouw testte vandaag positief op het coronavirus. Zijn dochter, die zich ook wat ziekjes voelde, heeft het virus niet. De burgemeester zelf heeft zich voorlopig nog niet laten testen, maar voelt zich fit. 

Lees meer in dit artikel:

Ruim helft van daklozen en meest kwetsbaren in Parijs zijn besmet met corona

Uit een steekproef van Artsen zonder Grenzen blijkt dat de besmettingsgraad met corona bij de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Parijs vele malen hoger ligt dan bij de doorsnede van de bevolking. Bij migranten in opvangkampen, arbeidsmigranten of de voedselbedeling voor daklozen komt het aantal besmette mensen uit boven de vijftig procent. De meest kwetsbaren blijken in Parijs dus ook het meest getroffen door corona. 

Lees meer in dit artikel:

Ivan De Vadder: "De vorige persconferentie, van premier Wilmès, noemde ik de meest zinloze ooit, dat zeg ik nu niet meer"

Een eenduidige en heldere boodschap: dat hebben we volgens Wetstraatjournalist Ivan De Vadder gekregen op de persconferentie van het Overlegcomité. "De nieuwe regering wou zich zetten, dus moest er snel een persconferentie of een communicatie met duidelijke maatregelen komen. Dat hebben we gekregen, al kan je je afvragen of de lengte van de uiteenzetting van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) pedagogisch verantwoord was."

"Ik heb de vorige persconferentie, van premier Sophie Wilmès (MR), de meest zinloze ooit genoemd. Dat zeg ik nu niet meer. De boodschap was duidelijk: we verstrengen om scholen en bedrijven open te kunnen houden. Als je niet oplet, dan staan we hier binnen een paar weken weer met nog strengere regels."

"De vorige regering had telkens een Veiligheidsraad nodig. Eigenlijk was dat een raar instrument. Het werd gebruikt ten tijde van de aanslagen, specifiek voor een veiligheidsprobleem. Dat was misschien zo begin maart toen een strikte handhaving nodig was, maar de laatste paar keren was dat niet meer zo. Nu doet men het via een Overlegcomité waar alle regeringen van ons land elkaar ontmoeten. Er is een soort samenwerking. Binnen het beeld komen verschillende mensen aan het woord, maar altijd met een duidelijke boodschap."

Bekijk hier de toelichting van Ivan De Vadder in "De afspraak":

Video player inladen...

Professor microbiologie Herman Goossens: "Erg goeie persconferentie, duidelijke boodschap op het juiste moment"

Professor microbiologie Herman Goossens is vol lof over de persconferentie van het Overlegcomité waarop de nieuwe en strengere coronamaatregelen zijn voorgesteld. "Dit was een erg goeie persconferentie", zegt hij in "Terzake". "Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) waren communicatief erg goed. Dit waren duidelijke maatregelen en een duidelijke boodschap op het juiste moment."

De maatregelen gaan in op vrijdag 9 oktober en duren in eerste instantie een maand. "We zullen moeten kijken wat de impact op de curves is", zegt Goossens. "Ondertussen zal de coronabarometer verder worden afgewerkt en kan dat ineen worden geschoven."

Ook intensivist Geert Meyfroidt blikt positief op de persconferentie en de maatregelen terug. "De zin "spijtig, maar noodzakelijk" van Vandenbroucke is tekenend. Ik denk dat niemand hier blij van wordt. De horeca heeft al inspanningen geleverd en moet dat nu weer doen."

"Ik denk dat men al eerder had kunnen ingrijpen waardoor maatregelen kleiner en lokaler hadden kunnen zijn. Dat werd toen weggerelativeerd. Nu is een nieuwe ploeg aan zet die het krachtig en kordaat wil aanpakken. Dit is een stap in de goeie richting. Eens we de barometer hebben, gaan we een verkeersreglement hebben dat ons zegt waar we ons juist bevinden."

Bekijk hier de toelichting van Goossens en Meyfroidt in "Terzake":

Video player inladen...

Bevelhebber Amerikaanse strijdkrachten uit voorzorg in quarantaine

In de Verenigde Staten is de hoogste officier van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Mark Milley, samen met andere hoge officieren uit voorzorg in quarantaine gegaan. Zij hadden contact met een officier van de kustwacht die besmet blijkt te zijn met het coronavirus, zo berichtten verscheidene Amerikaanse media.

De kustwacht maakte bekend dat admiraal Charles Ray, de vicecommandant van de Coast Guard, positief testte op het coronavirus nadat hij milde symptomen van COVID-19 vertoonde. In overeenstemming met de gezondheidsrichtlijnen zit hij nu in isolement en is ook al het personeel met wie hij in contact is gekomen, in quarantaine gegaan, aldus de kustwacht.

Volgens verscheidene Amerikaanse media woonde Ray onlangs meerdere vergaderingen bij op het Pentagon met leden van de Joint Chiefs of Staff, onder wie ook generaal Mark Milley, die aan het hoofd staat van dat orgaan. Op basis van meerdere bronnen berichtten ze dat Milley en andere hoge officieren uit voorzorg in quarantaine zijn gegaan en getest werden op het coronavirus.

Minister-president van Brussel Rudi Vervoort (PS): "Morgen zit ik met burgemeesters samen om te zien of strengere maatregelen nodig zijn"

Morgen wil minister-president Rudi Vervoort (PS) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samenzitten met de 19 burgemeesters van de gemeenten in zijn gewest en met hoge ambtenaren om na te gaan of strengere coronamaatregelen nodig zijn in zijn gewest. "Alles ligt op tafel: sluitingsuren of een sluiting, punt aan de lijn", vertelt hij aan VRT NWS.

Vervoort overweegt ook in te grijpen in de kantines van sportclubs. "We weten nu ook dat dit gevaarlijke plekken voor verspreiding zijn. Ik wil wel een consensus. We gaan deze week ook samenzitten met de hogescholen en de universiteiten. Studenten geven graag feestjes, maar dat zijn natuurlijk gevaarlijke evenementen."

Bekijk hier het gesprek met Rudi Vervoort:

Video player inladen...

Margot Cloet: "Over enkele weken zullen we effect van nieuwe maatregelen zien"

Over enkele weken zullen we het effect van de nieuwe maatregelen zien in onze zorg. Dat zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een koepel van zorginstellingen. "Het is duidelijk dat het aantal ziekenhuisopnames en de mensen op intensieve zorg gestaag groeit. Dat is geen goede evolutie. We willen echt ook onze niet-COVID-zorg behouden, zoals kankerbehandelingen en knie-operaties. Daar vrees ik op korte termijn toch wat voor."

Cloet ziet een "trendbreuk met het verleden", nu de nieuwe regering de maatregelen aankondigde. "De maatregelen worden goed uitgelegd. Bovendien wordt er niet eerst naar de Nationale Veiligheidsraad gegaan. Het is het Overlegcomité dat beslist."

Voorzitter Tom Auwers van Celeval: "Regering heeft ons advies op sommige vlakken verstrengd"

"De regering en het Overlegcomité hebben het advies van Celeval volledig gevolgd en op sommige vlakken zelfs verstrengd", zegt Tom Auwers, de voorzitter van Celeval in "De wereld vandaag" op Radio 1. Celeval is het adviesorgaan dat de regering adviseert inzake corona. "Men heeft ook voor een eenvoudige communicatie gekozen rond het cijfer 4. We hebben onze leerervaringen achter de rug." 

Zijn de nieuwe maatregelen wel streng genoeg om het tij te keren? "Dat is aan de politiek, wij zijn een adviesorgaan. Onze kleurenbarometer ligt wel op tafel, het is aan de coronacommissaris Pedro Facon om die verder te operationaliseren de komende dagen. Bepaalde sectoren worden getroffen door de maatregelen, Facon zal ook met hen in overleg moeten treden."

"We zitten nu op een kritiek punt. Vandaar is de boodschap van minister Vandenboucke belangrijk: mensen zijn het misschien beetje moe, maar het is belangrijk dat de maatregelen worden gevolgd. De maatregelen zijn nu nog niet zó stringent, maar wel belangrijk."

Horeca Vlaanderen: "Donkere dag voor meer dan 15.000 caféuitbaters"

Het is een zwarte dag voor de meer dan 15.000 Belgische caféuitbaters. Dat zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen aan VRT NWS, nu blijkt dat de cafés vanaf vrijdag om 23 uur dicht moeten. "We beseffen dat de coronacijfers slecht zijn en dat er in de omliggende landen nog strengere maatregelen worden genomen. (Hij verwijst onder meer naar Parijs waar alle cafés dichtgaan, red.). Daarom doen we een oproep aan de klanten: ga met je eigen bubbel naar de horeca. Je speelt met de gezondheid van jezelf, je naasten, maar ook met de economische gezondheid van onze ondernemers."

Horeca Vlaanderen gaat de komende dagen aan tafel om te kijken wel steunmaatregelen er komen. "Als je maatregelen neemt voor de Volksgezondheid, lijkt mij dat de logica zelve."

Bekijk hier een gesprek met Matthias De Caluwe in "Het Journaal Laat":

Video player inladen...