Meer inschrijvingen bij Antwerps opleidingscentrum Syntra: "Coronacrisis heeft mensen doen nadenken over hun carrière"

Corona heeft veel mensen doen nadenken over hun huidige job, dat merkt het Antwerpse opleidingscentrum Syntra. Het aantal dagopleidingen is tegenover vorig jaar met 15 procent gestegen. Er is vooral interesse in jobs met meer werkzekerheid, zegt Lieve Struyf van Syntra. "Mensen willen zich ook versterken op de arbeidsmarkt met nieuwe skills en vaardigheden."

Het aantal inschrijvingen bij het Antwerpse opleidingscentrum Syntra is opmerkelijk gestegen tegenover vorig jaar. Vooral de voltijdse dagopleidingen zitten in de lift, daarbij ziet Syntra een stijging van 15 procent. Het centrum wijt dit aan de coronacrisis en de periode van lockdown, waarbij velen de tijd hebben gehad om na te denken over hun professionele leven.

Meer werkzekerheid

Uit een bevraging van de jobsite Stepstone in het voorjaar bleek al dat 1 op de 5 mensen een andere job wilde overwegen. Dat ziet Syntra duidelijk, zegt persverantwoordelijke Lieve Struyf. "Sommigen kiezen radicaal voor een omscholing, omdat ze hebben beseft dat ze een job willen die hen meer ligt. Anderzijds willen mensen zich versterken op de arbeidsmarkt met nieuwe skills en vaardigheden. Dat maakt het net iets gemakkelijker om eventueel een andere job te vinden." Die overwegingen hebben voor het opleidingscentrum een positief gevolg gehad. 

Mensen zijn zich heel bewust van de vraag op de arbeidsmarkt

Lieve Struyf, persverantwoordelijke Syntra

Vooral jobs met meer werkzekerheid staan in de belangstelling. Dat merkt Syntra op bij de korte cursussen. "Digitale marketing, IT en technische opleidingen zoals bouw en elektro doen het bij ons heel goed. Mensen zijn zich heel bewust van de vraag op de arbeidsmarkt en willen daar op inspelen met hun kennis en vaardigheden", aldus Struyf.

Tot slot is er ook meer interesse voor duaal leren. Leerlingen van de middelbare school volgen dan één dag per week een opleiding en doen de overige vier dagen werkervaring op in een bedrijf. 

Meest gelezen