Isala-ziekenhuis Zwolle

Nederlandse gynaecoloog verwekt minstens 17 donorkinderen met eigen sperma

In Nederland heeft een inmiddels overleden gynaecoloog uit Zwolle minstens zeventien kinderen verwekt met zijn eigen sperma. Hij deed dat door kunstmatige inseminaties zonder dat de wensouders daarvan op de hoogte waren. Dat heeft het Isala-ziekenhuis, waar de arts aan de slag was, gemeld. De arts deed dit in de periode tussen 1981 en 1993. De zaak kwam toevallig aan het licht toen een van de donorkinderen op zoek ging naar zijn afkomst. 

In de fertiliteitskliniek van het toenmalige Sophia-ziekenhuis in Zwolle hield gynaecoloog Jan Wildschut zich van de jaren 80 tot en met 1993 bezig met "Kunstmatige Inseminatie Donorsperma" (KID). Door toeval werd ontdekt dat de gynaecoloog met zijn sperma minstens 17 kinderen heeft verwerkt bij de wensouders. 

De wensouders waren in de veronderstelling dat het sperma van een anonieme donor werd gebruikt. Ze hadden geenszins een vermoeden dat hun arts zijn eigen sperma gebruikte.

"Dokter Wildschut maakte op ons een vriendelijke, betrokken en integere indruk, zowel in het voortraject als tijdens de behandeling. We hebben nooit enig vermoeden gehad dat hij zelf de donor zou kunnen zijn geweest", zei een van de wensouders aan het Nederlandse dagblad de Stentor.

Bij toeval ontdekt

Een donorkind was op zoek naar de identiteit van zijn vader en deed dat via een commerciële internationale databank. Uit die resultaten kwam een match naar voren met de nicht van de gynaecoloog. Een van de moeders linkte die naam aan de gynaecoloog en zo ging de bal aan het rollen.

Nadat de zaak toevallig bekend werd, stelde databank Fiom, gespecialiseerd in ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen samen met het ziekenhuis een donorprofiel op, waardoor er meer matches gevonden konden worden.

Tot nu is bekend dat de arts 17 kinderen heeft verwekt, maar het ziekenhuis sluit niet uit dat er nog meer donorkinderen met de gynaecoloog als vader kunnen bestaan. Ze hebben er in de archieven voorlopig geen bruikbare informatie over kunnen vinden.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De kinderen vinden het belangrijk om het verhaal bekend te maken vanwege "de kans op aangeboren afwijkingen bij kinderen uit relaties van halfbroers en -zussen die niet van elkaar weten dat zij dezelfde biologische vader hebben". De gynaecoloog is in 2009 overleden.

De donorkinderen en de familie van de gynaecoloog hebben geregeld contact, er is sprake van een goede verstandhouding met elkaar, laat het Isala-ziekenhuis weten. Het ziekenhuis zegt nog dat het "bijzonder veel respect en waardering heeft voor de wijze waarop de familie van de gynaecoloog en de donorkinderen met hun geschiedenis omgaan".

(Lees verder onder de foto)

Baby geboren na kunstmatige inseminatie - archieffoto

Ziekenhuis: "Onacceptabel"

"Moreel gezien vindt Isala het onacceptabel dat een gynaecoloog-fertiliteitsarts, behandelaar én spermadonor is geweest in het eigen ziekenhuis", laat het ziekenhuis weten.

"Ten tijde van de inseminaties in de jaren 80 werd wensouders vaak geadviseerd om het gebruik van kunstmatige inseminatie met donorsperma geheim te houden", zo licht Isala nog toe.

Moreel gezien vindt Isala het onacceptabel dat een gynaecoloog (...), behandelaar én spermadonor is geweest in het eigen ziekenhuis

Isala-ziekenhuis

Isala heeft eind 2019 de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de kwestie ingelicht. De IGJ zal geen onderzoek doen, "omdat deze casus zich afspeelde in een tijd, waarin geen wet- en regelgeving voor fertiliteitsbehandelingen bestond", aldus Isala.

De gynaecoloog heeft naast zijn wettige kinderen, dus 17 gekende donorkinderen. Het ziekenhuis is samen met deze kinderen naar buiten gekomen met deze informatie.

Deze zaak doet denken aan die van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Die verwekte met eigen sperma zeker 49 donorkinderen, en mogelijk meer.

Meest gelezen