Radio 2

Nieuw parkeerplan voor Ieper: “De stad moet bereikbaar zijn”

Op de gemeenteraad in Ieper heeft het college van burgemeester en schepenen zijn nieuwe parkeerplan voorgesteld. Zo wil Ieper het centrum van de stad vlot bereikbaar maken zonder dat mensen lang moeten rondrijden om een plaatsje te vinden. 

De gratis randparkings blijven bestaan, maar de stad wil een aantal pleinen vrijmaken waar je aan een betaalbaar tarief, voor hoogstens 2 euro, langer kan parkeren. “Die plaatsen zijn bedoeld voor mensen die in het centrum werken of voor wie wil shoppen en achteraf nog iets eten”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Voor wie langer wil parkeren introduceren we het "pleinparkeren". Dat zijn strategische locaties dichtbij het stadshart waar je zonder tijdslimiet kan parkeren aan een democratische prijs. De eerste 2 uur zijn gratis, voor een volledige dag betaal je 2 euro. Langer gratis parkeren blijft ook mogelijk aan de rand van de stad.”

Shoppen

"Er komen ook zogenaamde shop&go-plaatsen voor wanneer je snel iets nodig hebt van de winkel", zegt Talpe. Die werken met nieuwe technologie: “Op zo’n 70 parkeerplaatsen gaan er sensoren in de grond geïnstalleerd zijn. Als iemand er langer dan 30 minuten parkeert, dan krijgt de parkeerwachter een melding en krijgt de chauffeur een boete. Het voordeel of het comfort is dat je geen ticket hoeft te nemen. En voor onze handelszaken is het belangrijk dat er een constante rotatie is”.

Blijven fietsen

Het stadsbestuur benadrukt dat het de Ieperlingen ook wil aanmoedigen om de auto thuis te laten. Talpe: “Wie te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer komt, helpt mee om de parkeerdruk te verlichten. De coronaperiode heeft de Ieperlingen alvast geprikkeld om vaker de fiets te nemen. Die vibe willen we vasthouden.”

In de blauwe zone zal je ook nog maar 2 uur kunnen parkeren in plaats van 3 uur. Zo wil de stad meer mensen de kans geven om te parkeren. De stad wil dit nieuwe parkeerplan vanaf 1 januari invoeren.

Meest gelezen