Plannen om Stadsplein in Genk te veranderen: "De galerij willen we afbreken"

Er zijn plannen om de inrichting van het Stadsplein in Genk te veranderen. Om de leegstand aan de kant van de arcade tegen te gaan, zal de galerij worden afgebroken. Verder bekijkt Wereldhave, de eigenaar van de winkels in Shopping 1 en op het Stadsplein, of een deel van de winkelruimtes plaats kan maken voor onder meer kantoorruimtes. 

Wereldhave Belgium overweegt voor het eerst om de focus van retail in Genk naar andere functies te verleggen. “We stellen vast dat er in Genk een overaanbod aan retail is”, bevestigt Nicolas Beaussillon, commercieel directeur. “Eerst en vooral merken we dat de handelspanden onder de galerij minder aantrek hebben dan de winkels aan de andere kant van het Stadsplein. Het komt er dus op aan de voorgevels van deze retailruimtes zichtbaar te maken. Verder hebben we plannen om het gebouw in twee delen op te splitsen, zodat er ook aparte gevels komen aanpalend met de Dieplaan. De ruimtes aan de kant van de Dieplaan zullen vooral gebruikt worden voor zaken- en verzekeringskantoren. De ruimtes die grenzen aan het Stadsplein blijven dus bestemd voor retail: alleen worden de panden kleiner en zullen ze beter in het oog springen."

Er is te veel commerciële ruimte in onze stad

Schepen van Economie Toon Vandeurzen (CD&V) beaamt dat de stad Genk op de hoogte is van de ambitie van Wereldhave om andere functies te installeren in de panden op het Stadsplein. “Ook wij erkennen het feit dat er te veel commerciële oppervlakte is in onze stad. We zijn bezig met de opmaak van een strategisch commercieel plan waarin de strategische vraag gesteld en beantwoord zal worden. Alleen is het wel zo dat het huidige BPA, het Bijzonder Plan van Aanleg, andere functies niet toelaat. Wereldhave zal dus in samenspraak met de stad een functiewijziging moeten aanvatten.”

(Lees verder onder de foto)

JBC blijft

De invulling van de andere kant van het Stadsplein verloopt opvallend beter. Eind 2019 werd nog aangekondigd dat JBC het centrum van Genk zou verlaten in februari van dit jaar, maar aan die beslissing werd een mouw gepast. “We hebben een extra inspanning gedaan om de JBC op die plaats te houden”, verklaart Beaussillon. “Het is een keten met veel aantrek, die het in coronatijden zelfs veel beter doet in een klein stadscentrum zoals Genk dan in de grote steden." 

Meest gelezen