Unique c chic

Professionele muzikante uit Kortrijk verkoopt juwelen van oude snaren van haar basgitaar: “Ik moest iets verzinnen tijdens de lockdown”

Ruth Verhelst uit Kortrijk is een professionele bassist die aan het begin van de coronacrisis besliste om eindelijk een webshop op te starten. Uit noodzaak, want er was geen inkomen meer. Ze maakte al een tijdje juwelen van afgedankte snaren voor een basgitaar. 

Ruth Verhelst kan niets weggooien, ze is een grote liefhebber van recycleren. “Na enkele maanden zijn die snaren versleten. Ik wou ze in de vuilnisbak gooien, had ze toevallig rond mijn arm gekruld en vond dat het er nog goed uitzag. Ik ben ze beginnen te dragen en kreeg daar complimenten over. Velen hadden het ook niet door dat het snaren waren.”

Honderden unieke stuks

Verhelst maakte al enkele jaren juwelen voor vrienden, meestal uit leder. Er is best veel werk aan de gerecycleerde snaren. “Je moet ze poetsen, polieren en in de juiste vorm draaien. Ik ben maanden bezig geweest, met honderden stuks. Ze zijn allemaal uniek!” zegt Verhelst enthousiast.

Bekende snaren

Verhelst krijgt nu veel snaren van collega's. “Ik deed een oproep. Zij houden ze allemaal bij voor mij. Ik heb er al een hele hoop liggen. Er zijn er bij van bekende bassisten van Stan Van Samang, Ozark Henry, Daan en Novastar.”

Uit noodzaak

Als professionele muzikante zijn het harde tijden voor Verhelst. “Ik moest wel creatief zijn. Ik kan nauwelijks spelen. Al enkele jaren zeiden mensen me dat ik met een webshop moest beginnen. Maar ik had daar geen tijd voor. Tijdens de lockdown ben ik daar dan mee begonnen. Mijn merk heet “Unique c chic”. Er zit muziek in, lacht Verhelst luid. “Ik zeg dat altijd. Maar het is natuurlijk ook letterlijk zo.”

Meest gelezen