Hotel Jan Brito in Brugge

Maar 10 procent van Brugse hotelkamers is bezet: "En in november zijn er nog minder boekingen"

Het wordt een dramatisch najaar voor de Brugse hotelsector, want voor oktober en november zijn er amper reservaties. Dat blijkt uit cijfers van Toerisme Brugge. "Vorig jaar was 70 procent van de kamers bezet, nu zitten we aan 10 procent", zegt Dimitri Thirion van de Brugse hotelvereniging. "En het wordt nog erger."

Het gaat van kwaad naar erger voor de hotels in Brugge. Voor oktober is maar 10 procent van alle kamers in Brugge bezet en voor november nog maar 6 procent. Dat is allemaal de schuld van het coronavirus. "Want vorig jaar in dezelfde periode was de stad voor 70 procent volgeboekt", zegt Dimitri Thirion van de Brugse hotelvereniging.

Thirion heeft weinig hoop voor de komende maanden. "Er is geen animo bij mensen om in onze steden op bezoek te komen en te blijven overnachten. Dat is natuurlijk een gigantisch probleem. Op dit moment spreken we niet meer over "geen winst maken". We spreken over hoe we deze crisis moeten overleven."

Welkomstpakketten zijn geen succes

Brugge had de slechte cijfers zien aankomen. Vandaar dat de stad midden september al welkomstpakketten begon uit te delen. Daarin zitten gratis gidsbeurten en tickets voor musea voor toeristen die minstens 2 nachten in Brugge verblijven. "Maar de welkomstpakketten zijn geen succes", zegt de schepen van Toerisme, Philip Pierins (SP.A). "Ik ben daar open en eerlijk over. In totaal hebben we nog maar 209 welkomstpakketten uitgedeeld." En het was de bedoeling om er elke week 500 weg te geven!

"Het aantal besmettingen stijgt in ons land", gaat Pierins voort. "Brugge kleurt, net zoals heel wat andere centrumsteden, redelijk rood op de kaart. Het zijn allemaal factoren die meespelen om niet naar Brugge te komen. Wij kunnen daar als stad helaas weinig aan veranderen."

Hotel Jan Brito in Brugge

Veel werk, weinig inkomsten

"De stad doet er alles aan om de hoteliers te helpen", zegt Dimitri Thirion. Naast voorzitter van de Brugse hotelvereniging is hij ook eigenaar van het hotel Jan Brito. "Maar de coronacijfers zijn wat ze zijn. We hebben op dit moment weinig inkomsten, omdat de toeristen wegblijven. Om de kosten wat te drukken doen mijn vrouw en ik alles zelf, behalve de gebruikte kamers poetsen. Wij zijn elke dag 16 à 17 uur aanwezig in het hotel, om alles geregeld te krijgen, want personeel kunnen we nu niet betalen."

Veel hotels gesloten

Heel wat hotels in Brugge sluiten nu tijdelijk de deuren, omdat de kosten groter zijn dan de opbrengsten. Sommige hoteliers doen enkel nog open in het weekend, als er reservaties zijn. "Het is echt overleven", besluit Thirion.

Meest gelezen