Robert Henno

Stad Genk herhaalt groepsaankoop wildraster tegen everzwijnen

Inwoners van Genk die hun tuin willen beveiligen tegen everzwijnen, kunnen opnieuw deelnemen aan een groepsaankoop van wildrasters die de stad organiseert. Vorig jaar was er ook zo'n aankoop, maar dat was niet zo'n succes. 

Wie al eens een everzwijn op bezoek heeft gehad in de tuin, weet dat het dier heel wat schade kan aanrichten. Everzwijnen zijn voortdurend op zoek naar eten, maar woelen daarbij in het gazon of in de groententuin, en laten soms een hele ravage achter. Daarom organiseert de stad Genk net als vorig jaar opnieuw een groepsaankoop van wildrasters. Er is een basispakket, met draad, palen en bevestiging. Je kan ook losse stukken kopen. 

"We krijgen nog altijd veel klachten binnen van inwoners die last hebben van everzwijnen die dichter en dichter bij de huizen komen", zegt schepen Toon Vandeurzen (CD&V). Vorig jaar is Genk daarom gestart met een infocampagne, er is meer gejaagd en er was een eerste groepsaankoop van draad. Die wordt nu dus herhaald. "We willen mensen helpen met een duurzame oplossing, om te voorkomen dat de everzwijnen schade aanbrengen aan de tuinen." Wie zich heeft ingescheven voor de aankoop, krijgt ook een demonstratie van hoe de draad juist geïnstalleerd wordt. 

Vorig jaar was de groepsaankoop nochtans geen succes. Er kwamen 20 tot 30 aanvragen binnen. "Daar waren we verbaasd over, want er waren toen ook al veel klachten over de zwijnen. Daarom gaan we nu toch opnieuw voor de groepsaankoop en gaan we daar breder over informeren", zegt Vandeurzen. "Maar als de nood er niet blijkt te zijn, dan gaan we zo'n aankoop niet meer herhalen."

Meest gelezen