Radio 2

Kasteel van stripheld De Rode Ridder moet het even zonder torenspits stellen door restauratiewerken

Vandaag is de bekende torenspits  van het Kasteel van Horst in Holsbeek gehaald. De spits wordt ter plaatse gerestaureerd. De rest van het kasteel komt de volgende jaren aan de beurt. Tegen 2024 moet het bekende kasteel volledig opgeknapt zijn.

Het Kasteel van Horst is al lang aan restauratie toe. De komende jaren zal de erfgoedvereniging Herita, in samenwerking met de Vlaamse overheid, de nodige stappen nemen om het kasteel te renoveren. "Je kan met het blote oog zien dat de torenspits aan vernieuwing toe is. De werken zijn dringend nodig.", zegt Gustaaf Sap, voorzitter van erfgoedvereniging Herita.

Om de renovatie voor te bereiden werd er midden juni gestart met de bouw van een dam rond het kasteel. De dam legt de historische funderingen van het kasteel bloot, voor bouwhistorische, natuurwetenschappelijke en stabiliteit - technische onderzoeken. Nu is het de beurt aan de torenspits, die dringend aan restauratie toe is.  Het is enorm belangrijk dat de restauratie grondig wordt aangepakt. Wegens stabiliteitsproblemen starten ze met de torenspits. Volgend jaar starten ze met de restauratie van de rest van het kasteel. 

De torenspits zal de komende twee jaar te zien zijn op een platform in de kasteelvijver.  Daar zal hij ook zijn restauratiebeurt ondergaan. In afwachting zal de donjon een tijdelijke, kleinere spits krijgen. 

Herita

Het Kasteel van Horst is erkend als open erfgoed.  Het hele renovatieproces zal daarom ook gevolgd kunnen worden. Binnenkort zal er een digitale beleving mogelijk zijn om het kasteel te kunnen 'bezoeken'.  In 2024 moeten de werken aan het kasteel van stripheld De Rode Ridder helemaal klaar zijn. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen