Video player inladen...

UZ Gent start met laatste fase ontwikkeling COVID-19-vaccin, "Hopen tegen zomer het vaccin toe te dienen" 

Het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) van het UZ Gent start met de voorbereidingen van de laatste fase in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het Centrum zoekt voor die fase 2.000 deelnemers én nieuwe medewerkers in ons land. Het is de eerste keer dat in België die laatste fase bereikt wordt. Elders zijn andere vaccins mogelijk nog nét iets vroeger klaar.

Het UZ in Gent is gestart met de laatste fase van de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. En dat mag u zonder meer goed nieuws noemen. Het Centrum voor vaccinologie (CEVAC)  is al maanden bezig met het onderzoek, en zal nu drie kandidaatvaccins testen op doeltreffendheid.  In de eerste twee fases gebeurde al onderzoek naar de veiligheid, de dosering en de reactie van het afweersysteem. Nu zijn dit de hoofdvragen: beschermt het deelnemers tegen een COVID-19-infectie of zorgt het ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt dan normaal? Welke drie kandidaatvaccins het precies zijn die het podium hebben gehaald, is nog geheim.

De opstart van die laatste fase is geen klein werk. Het Centrum voor vaccinologie richt een nieuwe unit in vlak bij haar gebouw om de kandidaatvaccins te kunnen testen op deelnemers. Die lokalen worden de komende weken gebouwd en ingericht. Het Centrum zoekt ook 2.000 deelnemers om het vaccin op te kunnen testen. 

Niet iedereen kan deelnemen. Om dit soort studies te kunnen doen, moet de besmettingsgraad in de regio hoog genoeg zijn. "We moeten kunnen nagaan hoe groot de besmettingsgraad is onder de deelnemers en in welke mate het vaccin bescherming biedt", zegt diensthoofd Isabel Leroux-Roels. "De deelnemers moeten dus vaak genoeg blootgesteld worden aan het virus." Daarnaast zijn er nog een aantal algemene criteria.

Waarom duurt het eigenlijk zo lang om een vaccin te ontwikkelen?Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt in onderstaande video helder uit waarom het niet vanzelfsprekend is om het snel klaar te hebben: 

(Lees verder onder de video)

Video player inladen...

Als alles goed loopt, hopen wij het uiteindelijke vaccin tegen de zomer van 2021 toe te dienen

Isabel Leroux-Roels, diensthoofd Centrum voor vaccinologie UZ Gent

Van alle deelnemers zal de helft het effectieve studievaccin toegediend worden. De andere helft krijgt een nepvaccin. Noch de deelnemers, noch de artsen zullen weten wat de deelnemers gekregen hebben. De eersten moeten tegen midden november gevaccineerd worden. Wie interesse heeft kan zich hier aanmelden. Daarnaast zoek het Centrum ook extra medewerkers voor de selectie van de deelnemers, de vaccinatie en de opvolging.

De derde fase is dus de laatste fase in de ontwikkelingsfase van een vaccin.  En dat doet dromen van de toekomst. "Als alles goed loopt, hopen wij het uiteindelijke vaccin tegen de zomer van 2021 toe te dienen", zegt Leroux-Roels. Dat zou dan wellicht het eerste coronavaccin zijn dat op Belgische bodem werd ontwikkeld. "Maar onze drie kandidaten zijn niet de allereerste in de race.  Een aantal bedrijven staan al verder, en daarvan verwachten we dat ze  - volgens het beste scenario- al in maart of april beschikbaar kunnen gesteld worden aan de bevolking", aldus Leroux-Roels.

Bent u geschikt om deel te nemen? Dit zijn de criteria:

  • tussen 18 en 99 jaar oud zijn
  • verblijfplaats op maximaal 25 km van het UZ Gent in functie van een mogelijk huisbezoek door het studieteam
  • nog geen COVID-19 hebben doorgemaakt
  • voor vrouwen op vruchtbare leeftijd: niet zwanger zijn, geen borstvoeding geven en een doeltreffende anticonceptiemethode gebruiken
  • chronische aandoeningen zijn geen criterium voor uitsluiting, op voorwaarde dat ze onder controle zijn  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hier het gesprek met  Isabel Leroux-Roels (UGent) in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen