Pexels

Vals positieve coronatesten in laboratorium Zwijnaarde: hoe gebeurt zoiets?

In het testlaboratorium CRI in Zwijnaarde, dat is het labo waar de vals positieve coronatesten van 10 Lievegemnaren van kwamen, is er een vermoeden van hoe dat is kunnen gebeuren. Dus wat is er precies foutgelopen? En zijn coronatests nog te vertrouwen?

"We weten niet wat er precies gebeurd is, maar we weten wel dat er een contaminatie gebeurd is van ons PCR-toestel. PCR is de techniek die we gebruiken om het genetische materiaal, het dna, op te sporen van het coronavirus", legt Anneleen Schallier van het labo CRI in Zwijnaarde uit. Dat gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. "We vermoeden dat een heel klein spatje van een sterk positief staal andere stalen heeft besmet. Maar we zullen het nooit met zekerheid weten."

Zoiets kan altijd gebeuren, maar de testen zijn wél heel erg betrouwbaar

Anneleen Schallier van labo CRI in Zwijnaarde

24 uur op 24 uur testen

Het is druk in de laboratoria waar de coronatesten gebeuren. "We werken 24 uur op 24 uur want er zijn heel veel stalen die moeten onderzocht worden", zegt Schallier. "Wij, de biologen, zijn 's morgensvroeg op vrijdag toegekomen en merkten dat we opvallend veel positieve resultaten hadden. Meestal hebben we een maximum van rond de 10 procent positieven per testrun. Nu waren dat er meer dan 50 procent." Het laboratorium kwam direct in actie want dat was wel een opvallend resultaat: "Onze frank was direct gevallen dat er iets misgelopen was. We hebben onmiddellijk de nodige maatregelen getroffen."

Verplicht om snel te rapporteren

"Sciensano en de contracttracing zijn direct verwittigd om hen te waarschuwen dat er mogelijk een contaminatie was gebeurd en er foutieve resultaten de deur uitgegaan zijn." Maar de artsen en hun patiënten die vals positief getest waren hadden het resultaat al binnen. "Dat komt omdat wij verplicht zijn om binnen de 24 uur te rapporteren aan Sciensano en het RIZIV. We zijn nu wel gestopt om ons zo te haasten. Het is dan jammer dat het wat langer duurt voor de resultaten er zijn, maar we willen dit risico niet opnieuw nemen."

Betrouwbaar?

Op de website van het testlaboratorium lezen we dat het testen via een PCR analyse het virus al kan opsporen vanaf dag 1 na optreden van symptomen. Dus als deze techniek zo gevoelig en betrouwbaar is, zijn de testen dan nog wel te vertrouwen? Anneleen Schallier: "Mensen hoeven niet te twijfelen aan de kwaliteit van die testen. Er zitten interne controles op, positieve en negatieve. Maar een contaminatie kan altijd gebeuren, ook al is dit zeer uitzonderlijk."

Naast de vals positief geteste mensen uit Lievegem zouden in totaal een 100-tal testen een vals positief resultaat gekregen hebben. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, heeft intussen uitgezocht uit welke gemeenten de stalen komen. De verantwoordelijken zijn daarvan op de hoogte gebracht en doen het nodige om de mensen de juiste info te geven. 

Meest gelezen