Vandaag werkt ze op Broadway, 30 jaar geleden bedacht ze de looks van "FC De Kampioenen": maak kennis met An D'Huys

Kostuumontwerpster An D'Huys werkt tegenwoordig op Broadway met Ivo Van Hove, maar bedacht dertig jaar geleden de looks van "FC De Kampioenen". "Marijn De Valck was dol op zijn kitscherige pakken. Ik had nooit gedacht dat mijn outfits zo lang zouden standhouden", zegt ze op Radio 2 Antwerpen precies 30 jaar na de eerste uitzending van de tv-reeks.

De Antwerpse An D'Huys werkt als kostuumontwerper al jaren samen met dramaturg Ivo Van Hove en choreograaf Anna Teresa De Keersmaeker. Zo ontwierp ze de kostuums voor Broadway-shows als Lazarus en West Side Story.

Maar dertig jaar geleden begon D'Huys bij "FC De Kampioenen". "Ik was pas afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie toen een kennis bij de BRT me opbelde met de vraag of ik wilde meewerken aan een nieuwe reeks over een voetbalploeg. Ik had nog geen werkervaring en was blij met die kans", zegt kostuumontwerpster An D'Huys in "Start je dag". "Het was mij vrij snel duidelijk dat "FC De Kampioenen" voor een breed publiek bedoeld was. Ik mocht dus grappige en karikaturale looks bedenken wat ontzettend leuk was."

Als er royalty's bestonden voor het bedenken van de looks van De Kampioenen was ik steenrijk

An D'Huys

De kitsch van Boma

"Als kostuumontwerpster werk ik nu nauw samen met de regisseur en de dramaturg die de personages heeft vormgegeven. In die tijd kreeg ik gewoon de scripts van "De Kampioenen". Ik zat één keer samen met de regisseur en kreeg een budget om te shoppen. Die opzichtige blazers van Balthazar Boma ben ik bijvoorbeeld zelf gaan kopen. Marijn Devalck vond dat fantastisch! Hoe kitscheriger, hoe liever hij het had."

D'Huys had nooit kunnen denken dat haar looks dertig jaar zouden standhouden. "Na twee seizoenen ben ik gestopt, maar de personages zijn amper veranderd qua uiterlijk. Soms zeg ik mijn kinderen dat ik steenrijk zou zijn als ik royalty's had gekregen voor de looks die ik bedacht", lacht ze op Radio 2 Antwerpen.

Ik moet Ivo Van Hove nog verklappen dat ik voor FC De Kampioenen gewerkt heb

An D'Huys

Broadway met Bowie

An D'Huys werkte sindsdien voor het modehuis van Ann Demeulemeester en richtte zich opnieuw op de podiumkunsten. "Ik heb kostuums ontworpen voor verschillende voorstellingen van Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker. Samen met Ivo Van Hove ben ik naar Broadway getrokken voor de musical Lazarus van David Bowie. Ik denk trouwens dat Ivo niet weet dat ik ooit bij "De Kampioenen" begonnen ben", lacht D'Huys. "Samen met Ivo en Anne heb ik op Broadway ook nog West Side Story gedaan. Dat was heel hevig en fel want in Amerika is alles tien keer groter. Het was een voorstelling met veel water en bloed dus alle kostuum werden in zesvoud gemaakt." 

Meest gelezen