Maar 3 nauwe contacten en cafés dicht om 23 uur: vandaag gaan nieuwe coronaregels in

Vanaf vandaag worden een aantal coronamaatregelen in ons land verstrengd. Zo mag u maar 3 nauwe contacten meer hebben, maximaal 4 mensen tegelijk thuis uitnodigen en moeten cafés om 23 uur de deuren sluiten. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land eerder deze week na overleg beslist en is nu in een ministerieel besluit in het Staatsblad verschenen.

De strengere maatregelen in het kort:

Vanaf 9 oktober, gedurende één maand:
 
  • Met maximaal 3 mensen nauw contact
  • Maximaal 4 mensen tegelijk thuis uitnodigen, met respect voor de afstandsregels 
  • Cafés sluiten om 23 uur
  • Maximaal 4 mensen aan een tafel in de cafés
  • Niet-georganiseerde samenscholingen met meer dan 4 mensen zijn verboden

Alle andere regels, die al eerder aangekondigd waren, blijven voorlopig hetzelfde. Intussen (donderdagavond) is in het Staatsblad het ministerieel besluit gepubliceerd dat de juridische basis vormt voor de maatregelen.

De coronacijfers in ons land zijn dermate aan het stijgen dat een verstrenging van de coronamaatregelen zich opdrong. "De situatie is zorgelijk en zeer ernstig", zei federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) op een persconferentie na het Overlegcomité dinsdag. "Bijna overal is er een stijging van bevestigde gevallen en in sommige ziekenhuizen is de situatie bijzonder ernstig. Daarom moeten we er alles aan doen om een versnelling van de verspreiding zo snel mogelijk te stoppen en gaan we een aantal maatregelen verstrengen."

De nieuwe, strengere regels gaan in vanaf vandaag, en zullen zeker een maand van kracht zijn. Ten eerste wordt het aantal nauwe contacten dat u mag hebben verder beperkt, tot maximaal 3. Een maand lang zullen dat dezelfde 3 mensen moeten zijn. Met nauwe contacten worden mensen van buiten uw gezin bedoeld die u mag vastnemen, knuffelen en zoenen en waarbij u de anderhalvemeterregel niet hoeft te respecteren.

Ik weet dat we het allemaal beu zijn, maar als we de regels nu niet naleven, zullen ze de volgende keer nog strenger zijn

Federaal premier Alexander De Croo (Open VLD)

Daarnaast zal u per gezin een maand lang maar maximaal 4 mensen bij u thuis mogen uitnodigen. Bij hen moet u wel de afstandsregels respecteren of als dat niet lukt een mondmasker dragen. Ook niet-georganiseerde samenscholingen op straat worden tot 4 mensen beperkt (tot nog toe was dat 10). Het gaat hierbij niet om georganiseerde wandelingen of culturele activiteiten, benadrukte federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), "want die worden volgens de regels georganiseerd, dat weten we".

Alle cafés zullen vanaf vandaag om 23 uur moeten sluiten, in heel het land dus. "Dat is zeer spijtig", geeft Vandenbroucke toe, "maar ook zeer noodzakelijk". Er mogen in de cafés ook maar maximaal 4 mensen aan eenzelfde tafel zitten. "Met meer dan 4 mensen op café gaan, mag dus nog, maar dan zal je aan meerdere tafels moeten zitten", verduidelijkte Vandenbroucke. Voor de restaurants verandert er voorlopig niets.

Tot slot wordt thuiswerken opnieuw sterk aanbevolen. Als het kan meerdere dagen per week. "100 procent zou ik niet aanbevelen, maar zoveel mogelijk", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die benadrukte dat de genomen maatregelen onze bedrijven en economie zoveel mogelijk willen sparen.

Café of restaurant?

Wat is nu een restaurant en wat is een café? In het Staatsblad wordt volgende definitie meegegeven voor restaurant: "de inrichting die behoort tot de horecasector en die beschikt over de toelating 1.1 bedoeld in Bijlage III van het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen".

Een nogal technisch verhaal, waarin het woord "toelating" centraal staat. Restaurants moeten van het FAVV immers een "toelating" krijgen. Dat staat ook op de affiche die ze moeten uithangen. Cafés of andere drankgelegenheden hebben niet zo'n toelating nodig. Daar is er sprake van een registratie. "Hiermee is het voor de horecazaken zelf heel duidelijk welke regels ze moeten volgen", zo klinkt het. "En ook voor de handhaving - op basis van of er een 'toelating' uithangt of niet - is dit duidelijk."

De nieuwe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gaf een uitvoerige uitleg over de nieuwe maatregelen.

Meest gelezen