Wie zijn de grote kanshebbers om straks de Nobelprijs voor de Vrede in de wacht te slepen?

In de Noorse stad Oslo wordt om 11 uur bekendgemaakt wie de Nobelprijs voor de Vrede wint. Gaat die naar de Wereldgezondheidsorganisatie, met dank aan het coronavirus? Of worden het de eerste ministers van Nieuw-Zeeland of Zuid-Korea, of een stokoude Britse documentairemaker? Of gaat hij toch naar de Amerikaanse president Donald Trump? VRT NWS zet voor u enkele kanshebbers op een rij.

Er zijn maar liefst 318 (!) genomineerden, waaronder 107 organisaties. Grote organistaties doen het dit jaar weer erg goed. Ze zijn favoriet omdat ze vaak een grote impact hebben en de kans klein is dat ze na hun Nobelprijs in opspraak komen door bijvoorbeeld hun parkeerboetes niet te betalen.

In tegenstelling tot de andere Nobelprijzen wordt die voor de Vrede in Oslo, Noorwegen, uitgereikt. Alle andere Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm, Zweden. 

De Wereldgezondheidsorganisatie

De WHO staat wereldwijd centraal in de aanpak van de coronacrisis. Maar de organisatie werkt al jaren aan een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. De WHO kreeg wel heel wat kritiek over de aanpak van de coronacrisis. 

Volgens de Verenigde Staten zou China een te grote stem hebben gekregen in de WHO. Daar staat tegenover: kent u nog iemand met polio? Leer de naam van secretaris-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus al maar uit het hoofd. Wij gokken met stip op de WHO. Jammer, maar u zal dus op iemand anders moeten gokken. 

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus
AFP or licensors

Jacinda Ardern

Jacinda Ardern is de eerste minister van Nieuw-Zeeland en heeft de coronacrisis snel en goed aangepakt. Adern is erg populair, onder meer door haar reactie op een terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen. De premier bande semi-automatische wapens. 

Omdat Nieuw-Zeeland erg ver van alles ligt, hebben Nieuw-Zeelandse politici weinig vijanden. Extra bonuspunten voor Ardern. 

Jacinda Ardern
NZME

Greta Thunberg

Jonge Zweedse klimaatactiviste. Thunberg was vorig jaar ook al favoriet voor haar niet aflatende strijd voor het klimaat. Thunberg was ook al hot in 2019, maar haar boodschap staat weer voorop na hevige branden in Rusland en de VS. Ook vorig jaar was ze favoriet. Een blijvertje dus. 

Greta Thunberg
(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Donald Trump

Zeg nooit nooit! President Trump faciliteerde vrede tussen Israël en enkele Golfstaten, en voerde gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zijn voorganger Barack Obama won al eerder de prijs in 2009. 

Goksites beloven een grote winst als u op Trump zou wedden. Lees: hij maakt zéér weinig kans. De Amerikaanse president werd genomineerd door een onbekende Noorse uiterst-rechtse politicus, Christian Tybring-Gjedde. 

Donald Trump
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Moon Jae-in

Voor u "Moon-wie?" vraagt: hij is een Zuid-Koreaanse politicus en de huidige president van Zuid-Korea. Moon Jae-in is een voormalig mensenrechtenadvocaat en probeert de spanningen met buurland Noord-Korea te doen afnemen. Zijn ouders zijn Noord-Koreaanse overlopers. 

Wie kan bellen met de Noord-Koreaanse leider zonder dat die raketten afvuurt én gelijk de coronacrisis in zijn land strak onder controle houdt verdient extra punten. 

Moon Jae-in

David Attenborough

Britse bioloog en documentairemaker. Lang lang geleden, op een plek ver weg van hier, begon David Attenborough natuurdocumentaires te maken. Geen dier zo snel of insect zo klein of Attenborough filmde het.   

De voorbije jaren ontpopte Attenborough zich tot voorvechter voor het behoud van de biodiversiteit en de strijd tegen de klimaatopwarming. Critici vinden dat dat inzicht rijkelijk laat kwam. Sir Attenborough is intussen 94. Veel van zijn critici zijn intussen dood. 

Sir David Attenborough
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Loujain al-Hathloul

Saudische vrouwenrechten-activiste. Ze zet zich al jaren in voor vrouwenrechten in het conservatieve Saudi-Arabië. Daar heeft ze in het bijzonder strijd geleverd voor het recht voor vrouwen om alleen met de auto te mogen rijden. Dat is intussen toegestaan. Hathloul rijdt wel niet zo vaak meer met de auto, sinds ze al drie jaar in een Saudische cel wordt vastgehouden. 

Een bitter succesverhaal met een vrouwelijk gezicht dan nog. Bonuspunten, hier! Benieuwd of ze zelf die prijs mag ophalen. Met de auto, voor één keer. Verdorie. 

Loujain al-Hathloul

Raoni Metuktire

Raoni Metuktire is de leider van het Kayapo-volk in het Amazonegebied en strijdt al meer dan 50 jaar voor het behoud van het regenwoud en de cultuur van de vele inheemse volkeren in het gebied. Zelden zonder zijn traditionele uitrusting te zien. 

Metuktire is door de jaren heen uitgegroeid tot een symbool voor het behoud van het oerbos en haar volkeren. Eerder dit jaar raakte hij besmet... met het coronavirus. 

Raoni Metuktire
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Vluchtelingenorganisatie van de VN

UNHCR is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Het is al jaren wereldwijd de reddingslijn voor miljoenen vluchtelingen en ontheemden. Met het toenemend aantal vluchtelingen en een coronacrisis erbovenop steekt de vluchtelingenorganisatie meer dan de handen uit de mouwen. 

Gelieve UNHCR niet te verwarren met die andere kandidaat, de UNHRC (zie onder). Lees vorige zin opnieuw.

De mensenrechtenorganisatie van de VN

UNHRC, de mensenrechtenorganisatie van de VN, niet te verwarren met de UNHCR (zie boven), de vluchtelingenorganisatie van de VN. 

Het is de wereldwijde waakhond over uw en mijn mensenrechten. De mensenrechtenraad is erg omstreden. Vandaag zitten landen als Soedan, Libië en Venezuela in de raad. 

Het gaat niet zo goed met de mensenrechten in landen als Soedan, Libië en Venezuela. 

Meest gelezen