Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja roept op om druk te blijven uitoefenen op het regime van Loekasjenko

Svetlana Tichanovskaja, de Wit-Russische oppositieleidster, heeft in Berlijn de Europese landen opgeroepen om druk te blijven uitoefenen op het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Ze vraagt de Europese Unie om nog meer sancties op te leggen.

Tichanovskaja heeft in een persconferentie in Berlijn aangekaart dat de druk op het regime van Loekasjenko, zowel van binnen als van buiten Wit-Rusland moet worden uitgeoefend. Naast de betogingen van honderdduizenden Wit-Russen, roept ze alle leiders op om ook hun stem te laten horen. 

"Ons land heeft verschillende soorten hulp nodig, maar we hebben vooral behoefte aan bemiddeling om de dialoog met onze autoriteiten en de onderhandelingen op gang te brengen, dus ik ben er zeker van dat mevrouw Angela Merkel in deze situatie zeer behulpzaam zal zijn", aldus Tichanovskaja.

Vorige week sloten de Europese staatshoofden en regeringsleiders een deal rond sancties tegen Wit-Rusland. Die sancties richten zich op een veertigtal gezagsdragers uit het Wit-Russische regime. Zij mogen onder andere niet meer reizen of geld van hun buitenlandse rekeningen halen.

Volgens Tichanovskaja zijn de sancties slechts het begin van de druk die Europese landen kunnen uitoefenen op het regime van Loekasjenko. De oppositieleidster vraagt tijdens haar betoog om de sanctielijst uit te breiden. Daarnaast vraagt ze om Loekasjenko niet te erkennen als legitiem leider of hem financieel te steunen. 

Sancties zijn slechts het begin van de druk die Europese landen kunnen uitoefenen op het regime van Loekasjenko

 

Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja

De oppositieleidster wacht de situatie af. "Misschien zullen we in de toekomst, als we zien dat er niets verandert, de Europese landen vragen om serieuzere maatregelen te nemen, maar we hebben meer tijd nodig om te zien hoe het gaat."

Meest gelezen