Word archeoloog tijdens de archeologiedagen en ontdek oude munten en menselijke botten

Tijdens de archeologiedagen op 9, 10 en 11 oktober kan je samen met archeologen op zoek gaan naar oude schatten. Enkele "schattenzoekers" kwamen daarover vanmiddag vertellen tijdens de uitzending van Radio 2 Vlaams-Brabant in het Museum voor Oudere Technieken in Grimbergen. Want ook daar ontdek je een stuk geschiedenis tijdens de archeologiedagen.

Als archeologen op zoek gaan naar vondsten onder de grond, doen ze wel eens een beroep op mensen met een metaaldetector zoals Kris Van Den Berge (foto). Hij is de enige professionele metaaldetectorist in Vlaanderen. "Je moet minstens 18 jaar oud zijn en je moet een erkenning hebben van Erfgoed", vertelt Kris. "En je moet altijd toestemming vragen aan de eigenaar van het stuk grond waar je gaat zoeken met je metaaldetector. Het is niet zo moeilijk maar je moet goed luisteren terwijl je zoekt en je moet leren spelen met je metaaldetector. Het is eigenlijk mijn tweede lief." 

Ik ben zo blij als een kind als ik iets vind

Voor Kris is het verhaal achter een vondst belangrijker dan de waarde ervan. "Mensen noemen ons schattenzoekers", zegt Kris. "Ze vragen ook altijd "Wat is dat waard?" als je iets vindt. Maar het is me in de eerste plaats te doen om het ontdekken van geschiedenis, meer dan het vinden van een schat. Je hebt iets gevonden en je vraagt je af: "Wie is dat ooit verloren en is die persoon daar voor gestraft? Welk verhaal zit hier achter?" Dat is zo fascinerend. Ik ben zo blij als een kind als ik iets vind."

Kris bracht enkele van zijn vondsten mee naar de uitzending van Radio 2 Vlaams-Brabant: "Een stukje van een gesp uit de 13de eeuw. Een zilveren munt van de Merovingers, 700 jaar na Christus. En een vingerhoedje uit de 18de-19de eeuw. In die vingerhoed zat een papiertje, een stuk van een catechismus uit 1796. In die tijd had iedereen een catechismus in huis. Vermoedelijk was het een vingerhoed van een mama die hem doorgaf aan haar dochter voor wie de vingerhoed te klein was, en ze hebben die dan aangepast door er papier in te steken."

Tijdens de archeologiedagen kan je ook archeologe Hadewijch Degryse ontmoeten. Zij bracht een menselijk bot mee naar de uitzending. "Het is een dijbeenbot dat gevonden is in Halle. Daar was een begraafplaats uit de 17de-18de eeuw met 270 skeletten. Door die botten te onderzoeken leren we veel over ziektes en over hoe de mensen leefden. Dit bot bijvoorbeeld is krom, dus de man had kromme benen en zo waren er nog wel in Halle. Ze noemden dat de Engelse ziekte, een gevolg van een tekort aan vitamine D door slechte voeding of te weinig zonlicht." 

Het hele programma van de archeologiedagen op 9, 10 en 11 oktober vind je op: www.archeologiedagen.be Je moet je wel op voorhand inschrijven. 

Meest gelezen