Zes maanden cel, boete en jaar rijverbod voor chauffeur na dodelijk ongeval in Oostakker waarbij meisje van 16 omkwam

In Gent is een man uit Ninove veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel, voor het dodelijke ongeval begin 2018 waarbij de 16-jarige Nikita Everaert om het leven kwam. De vrachtwagenchauffeur moet ook 2.000 euro boete betalen en krijgt een rijverbod van een jaar. 

Eind februari 2018 fietste Nikita Everaert naar haar school in Lochristi via de drukke Antwerpsesteenweg. Aan het kruispunt met de Orchideestraat in Oostakker ging het mis. Terwijl zij het kruispunt overstak, draaide een vrachtwagenchauffeur af naar rechts. Nikita belandde met haar fiets onder de wielen van de tientonner en overleed ter plaatse.

Geen hulp geboden

“Ik volgde de wagen voor me”, verklaarde de chauffeur tijdens de pleidooien begin september. “Toen ik naar rechts reed, voelde ik een klap. Ik keek door mijn ruit en zag iets op de grond liggen. Pas toen ik was uitgestapt, merkte ik dat het om een fiets ging.” Volgens de vaststellingen van de verkeersdeskundige was er geen sprake van een dodehoekongeval. Hij had haar altijd gezien moeten hebben. Ook de rechter volgde het verslag van de expert.

Excuses zijn er nooit gekomen

advocaat familie Nikita Everaert, Jef Vermassen

Bij het ongeval bood de man nadien geen hulp. “Hij kwam zelfs geen hulp bieden en stond wat verder met zijn collega te praten. De man had die maand al drie overtredingen begaan. Mag zo iemand dan nog rijden? Hier staat een gebroken gezin. Ze willen al lang geen excuses meer van de man. Als ze die zouden krijgen, zouden ze die zelfs niet aanvaarden”, aldus advocaat Jef Vermassen. Excuses van de chauffeur zijn er nooit gekomen.

Zwart kruispunt

Tijdens het proces vond de chauffeur zelfs dat het slachtoffer moeilijk zichtbaar was door de donkere kledij die ze droeg. Ook de gebrekkige infrastructuur klaagde hij aan. Het kruispunt waar het ongeval plaats vond stond al jaren aangeduid als een van de zwarte punten in ons land. Er is ondertussen al een aanpassing aangebracht, maar de grote werken zijn intussen uitgesteld naar 2021. De man vroeg daarom de gunst van de opschorting, maar dat vond de rechtbank niet gepast.

Uren wachten

De familie van Nikita las tijdens de behandeling van het proces een emotionele brief voor. Het gezin is helemaal gebroken en kende twee zeer onmenselijk zware jaren. Vandaag werd het voor hen een dag erg bang afwachten. Om 9 uur stonden ze al klaar om de uitspraak te aanhoren, maar als enigen werden ze niet op de hoogte gebracht dat de uitspraak was uitgesteld naar een later uur.

Nikita vrijgepleit

Tijdens het proces werd ook duidelijk dat Nikita geen schuld trof. Daar is moeder Kathy Dedeweire blij mee: "Dat was voor ons heel belangrijk, want als je sommige reacties leest, ligt de fout altijd bij de fietsers. Nikita deed niets verkeerd. Ze keek niet op haar gsm, had geen oortjes in, maar reed gewoon reglementair naar school."

Meest gelezen