Advocaat brengt poederbrief naar politie Wichelen: "Riskant", zegt burgemeester

Een advocaat uit Wichelen is met een brief met wit poeder naar de politie gestapt. Omdat de politie in het gebouw van  het sociaal huis zit, moest iedereen geëvacueerd worden. Er is "begrip voor de advocaat die al jaren zulke brieven krijgt, maar hij volgde de regels niet en bracht zo anderen mogelijks in gevaar", luidt het. 

Gisteren om 18u30 bracht een advocaat uit Wichelen een brief naar de politie omdat er een verdacht wit poeder in zat. Daarop werd het Antrax alarm gestart. Alle 100 aanwezigen moesten via de nooduitgang naar buiten. De medewerkers en bezoekers van het Sociaal Huis, het gebouw waar ook de politie zit, moesten geëvacueerd worden. De Civiele Bescherming kwam ter plaatse en nam de brief mee. Het was pas na 4u vannacht dat er uitsluitsel kwam: er zat geen gevaarlijk poeder in de brief.

Het is al jaren dat de advocaat geviseerd wordt, en regelmatig poederbrieven krijgt. Begin dit jaar werd ook de praktijk van zijn dochter geviseerd. Alles draait vermoedelijk om een conflict tussen de advocaat en één van zijn misnoegde tegenpartijen. Maar bewijzen van de afzender zijn tot nu niet gevonden. 

Begrip voor situatie van advocaat, maar geen verstandige zet om naar politie te komen

Kenneth Taylor, burgemeester Wichelen

Burgemeester Kenneth Taylor heeft dan ook begrip voor de advocaat, maar zal hem aanspreken op zijn manier van reageren: "Als iemand een poederbrief krijgt, moet hij die laten liggen en de politie bellen. Er volgt dan een opgelegde procedure, om de brief zo veilig mogelijk te verwijderen. De advocaat is toch met de brief naar de politie gekomen. Zo kon hij twee plaatsen in gevaar brengen. Iedereen moest naar buiten en zowel zijn advocatenkantoor als het sociaal huis moesten afgesloten worden. Op dinsdag is het sociaal huis open tot 20u, dus het was er heel druk. De vorige poederbrieven die de advocaat kreeg, bleken telkens ongevaarlijk, maar je mag nooit risico's nemen. De civiele bescherming heeft de brief meegenomen, en kon pas na 4u vannacht uitsluitsel geven dat het ook nu om een ongevaarlijk poeder ging. Dan pas konden we ook het sociaal huis weer vrijgeven. We hebben alle begrip voor de situatie van de advocaat, maar zullen er hem wel over aanspreken," aldus de burgemeester. 

Meest gelezen