Copyright Stefan Dewickere

Archeologiedagen tonen sporen van meer dan 30.000 jaar geleden in Ranst: "Hier hebben neanderthalers rondgelopen"

Komend weekend kan je in heel Vlaanderen meer te weten komen over de geschiedenis van je buurt op de archeologiedagen. In Ranst kan je gaan kijken naar enkele bijzondere voorwerpen die naar boven zijn gekomen bij archeologische opgravingen in 2008. "Er is toen bijvoorbeeld een stuk van een vuistbijl van een rondzwervende neanderthaler gevonden", vertelde Joke Bungeneers van Erfgoed Provincie Antwerpen bij Radio 2 Antwerpen.

"Er hebben wel degelijk neanderthalers rondgelopen in Ranst", zegt Joke Bungeneers, die zelf ook opgeleid is als archeologe. "De oudste voorwerpen die gevonden zijn bij de opgravingen in 2008 zijn wel zeker 30.000 jaar oud. Zo is er bijvoorbeeld een stuk van een vuistbijl bij die een neanderthaler hier verloren is." Bij de gevonden voorwerpen zitten ook zaken uit de tijd van de Kelten en van de Romeinen, de vondsten waren heel divers.

(lees verder onder de foto)

stukje van een glazen armband dat gevonden werd in Ranst
© 2011 Stefan Dewickere

"Veel mensen denken bij archeologische opgravingen meteen aan Egypte met piramides en dergelijke, maar hier gaat het er anders aan toe", vertelt Bungeneers. "De huizen hier werden vooral in hout gebouwd, en dat vergaat natuurlijk na al die eeuwen. Wat de archeologen dan wel vinden, zijn vlekken in het zand. De zandgrond is geel, en dan heb je nog allerlei tinten bruin en grijs. De archeologen weten op basis van die kleuren of er bijvoorbeeld een graf of een stal heeft gezeten, maar dat is geen gemakkelijke puzzel om te leggen."

In Ranst is er helaas ook heel wat op de schop gegaan zonder dat we het weten, bij de aanleg van het Albertkanaal en de twee autosnelwegen bijvoorbeeld

Joke Bungeneers, Erfgoed Provincie Antwerpen

Volgens de wet moet er bij bepaalde grote werkzaamheden eerst archeologisch onderzoek gebeuren, maar vroeger werd dat niet gedaan. Zo is er volgens Bungeneers heel wat verloren gegaan. "Hier in Ranst zijn er bijvoorbeeld wel al wat 'bodemkundige accidenten" gebeurd de laatste decennia. Bij de aanleg van het Albertkanaal en de twee autosnelwegen is er heel wat op de schop gegaan zonder dat we het weten."

Er worden ook per toeval vondsten gedaan. "Zo is er in Broechem een man die bij het graven van een waterput een grafveld heeft gevonden uit de Merovingische periode. En dan blijkt dat Broechem, dat nu een kleine gemeente is waar amper iemand al van heeft gehoord, toen een van de belangrijkste grafvelden van heel Vlaanderen had."

Tentoonstelling in een kast

Komend weekend kan je tijdens de archeologiedagen de vondsten van de archeologische opgravingen gaan bekijken in een zogenoemde "archeo-box" (zie onderstaande foto). Dat is een soort kast met schuiven waarin je een kleine tentoonstelling terugvindt, met voorwerpen en de bijhorende uitleg. Meer info over de archeologiedagen vind je op de website archeologiedagen.be.

Meest gelezen