25-8

Bedrijf uit Aalter lanceert videobellen via televisie in rusthuizen: “Met 1 druk op de knop kan een bewoner via de tv met familie bellen”

Het bedrijf 25-8 uit Aalter heeft een systeem ontwikkeld waarmee rusthuisbewoners via de televisie kunnen videobellen met familie en vrienden. “We hebben tijdens de coronacrisis gemerkt dat heel wat mensen in woonzorgcentra moeilijk overweg konden met de bestaande apps voor videocalls. Vaak moest zorgpersoneel ook ondersteunen. Het nieuwe systeem kunnen bewoners zelfstandig gebruiken”, zegt zaakvoerder Tom Messiaen. 

Veel rusthuisbewoners hebben de voorbije maanden tijdens de coronacrisis via de virtuele weg contact gehouden met hun dierbaren. Dat gebeurde meestal via bestaande apps op smartphone of computer (Skype, WhatsApp…). In sommige woonzorgcentra werden er “zorgtelefoons” ingezet om bewoners zonder digitale toestellen uit de nood te helpen. Dat systeem werkte wel maar voor sommigen was de drempel hoog en de werkdruk voor het personeel steeg omdat er vaak ondersteuning nodig was. Het IT-bedrijf 25-8 uit Aalter ontwikkelt al langer digitale diensten voor woonzorgcentra en komt nu met een eenvoudiger videobelsysteem. “Het werkt gewoon via de tv, die staat toch al op elke kamer”, zegt Tom Messiaen van 25-8. 

1 druk op de knop

“Familieleden of vrienden van de rusthuisbewoner moeten een gratis app downloaden die verbinding kan maken met de televisie op de kamer. De bewoner daar kan met 1 druk op de knop een videogesprek toelaten. Hij of zij ziet de beller op het televisiescherm, op het toestel komt een camera die beelden terugstuurt”, legt Messiaen uit. De rusthuisbewoner krijgt de oproep via de tv te zien of via een lichtsignaal.

De tv is enorm toegankelijk voor alle bewoners, het is een vertrouwd toestel

Tom Messiaen van 25-8

Via de app kunnen familieleden en vrienden ook zien of de bewoner gebeld kan worden. “Een ander voordeel is dat het tv-scherm veel groter is dan dat van een smartphone, tablet of pc. Ook bewoners die minder goed kunnen zien, zijn er dus mee geholpen. Het geluidsniveau kan gewoon met de tv-afstandsbediening aangepast worden.”

Nog altijd bezoekuren

“De woonzorgcentra kunnen ook nog 'bezoekuren' gebruiken voor de videogesprekken. Zo kan directie beslissen dat die alleen in de namiddag kunnen, niet ’s avonds… net zoals bij gewone bezoekuren”, verduidelijkt Messiaen.   

Interesse uit Limburg en Antwerpen

Het systeem wordt op dit moment voor het eerst getest in een woonzorgcentrum in Knesselare bij Aalter en wordt dan overal in België aangeboden. “We willen hier geen commercieel succes mee halen en hebben gekozen voor een laag sociaal tarief, een soort abonnement. We denken dat dit systeem vooral de leefkwaliteit van veel bewoners ten goede zal komen. Die worden opnieuw een stukje minder afhankelijk.” Enkele woonzorgcentra uit Limburg en Antwerpen hebben al ingetekend op het nieuwe systeem. 

Meest gelezen