Grootste boomplantactie ooit start in Asse: "Als iedereen één boom plant, hebben we dubbel zoveel bos"

Vandaag start de boomplantactie "The Biggest Tree Plant" en het is meteen de grootste ooit in Vlaanderen. Het project roept iedere Vlaming op om mee bomen te planten, of een cadeauboom te kopen.

Vlaanderen bestaat op dit moment uit tien procent bos en tien procent privétuin. En dat is weinig als je weet dat bomen de beste manier zijn om de klimaatopwarming tegen te gaan. Want ze slaan CO2 op, voorzien ons van zuurstof en verrijken de bodem. Daarom roept een groep van ondernemers elke Vlaming nu op om een boom te planten in zijn tuin.

We willen bomen planten op 75 hectare die we verzameld hebben op zo'n 100 terreinen.

De eerste boom werd deze ochtend in Asse geplant door tuinarchitect Louis De Jaeger: "Het is de bedoeling om op het einde van het plantseizoen te kunnen zeggen dat we in Vlaanderen duizenden of miljoenen bomen hebben geplant, zoals Ethiopië of de Filipijnen. Die bomen komen op 75 hectare verspreid over 100 terreinen. Maar we doen ook een oproep aan iedereen om een boom te planten in z'n eigen tuin. We hebben in Vlaanderen evenveel privéterreinen als bos, elk zo'n 10 procent. Als iedereen één boom plant, dan hebben we bijna dubbel zoveel bos." 

Registreer je boom

Op de website grootsteboomplantactie.be kan je zelf een boom registeren die je plant. "Maar ook mensen die geen tuin hebben, kunnen een cadeauboom geven aan hun naasten, familieleden of lief", gaat De Jaeger verder. "Schenk bijvoorbeeld eens een passieboom of een huwelijkboom. En wij planten die dan aan op een van de meer dan 100 terreinen die we hebben."

Meest gelezen