Guido Wijnen uit Bilzen vraagt meer aandacht voor borstkanker bij mannen: "De reactie die ik kreeg, was onwetendheid"

Het is vandaag 7 oktober, en dat is ook de Internationale Dag van de BorstkankerMAN. De diagnose en behandeling zijn volledig hetzelfde als bij vrouwen, enkel is het minder bekend en uitzonderlijker. Guido Wijnen uit Bilzen werd met borstkanker gediagnosticeerd in 2017. Hij wil meer aandacht voor borstkanker bij mannen.

Vandaag is het Internationale Dag van de BorstkankerMAN. “Borstkanker bij mannen manifesteert zich hetzelfde als bij vrouwen”, zegt dokter Eric de Jonge van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. “De symptomen en behandeling zijn volledig hetzelfde.” Met als enige uitzondering: veel mensen weten niets over borstkanker bij mannen.

De meeste mannen die ik het vertelde, wisten niet dat borstkanker ook bij mannen kan voorkomen

Guido Wijnen

Guido Wijnen uit Bilzen voelde in 2017 een knobbeltje in zijn borst. Hij is toen onmiddellijk naar de dokter gegaan, die hem verder stuurde. Bij onderzoek is ontdekt dat hij borstkanker had. “De reactie van de mensen om mij heen, was onwetendheid”, zegt Guido. “Ik was verwonderd hoeveel mannen niet wisten dat borstkanker ook bij mannen kan voorkomen.” Guido voelt zich goed nu. “Ik heb me laten behandelen zoals ze ook bij een vrouw doen.” Hij moet nog regelmatig op controle gaan.

Guido wil dat er meer aandacht komt voor borstkanker bij mannen. “Bij de dokter zie je informatie over borstkanker bij vrouwen, maar over mannen vind je zo goed als geen informatie”, zegt hij. “Ik pleit ervoor dat mannen en vrouwen naast elkaar komen te staan.” Wanneer Guido op controle ging, was hij de enige man in de wachtzaal. En dat heeft voor misverstanden gezorgd. “Een ouder koppel tegenover me dacht dat ik op mijn echtgenote aan het wachten was. Ze dachten dat zij aan de beurt waren, terwijl ik dat in feite was.”

Meer aandacht

“Ik hoop dat mannen zoals bij vrouwen, zich op regelmatige basis zelf gaan onderzoeken”, zegt Guido Wijnen. "Hoe vroeger je je vaststelling doet, hoe meer overlevingskans. Hoe later het ontdekt wordt, hoe meer kans op uitzaaiingen waardoor de behandeling veel moeilijker wordt. Of zelfs te laat komt.” Hij vond het belangrijk om zijn verhaal te kunnen doen en hoopt dat er in de toekomst meer aandacht zal zijn voor borstkanker bij de man. 

Meest gelezen