VKA

Brabantse Pijl zonder toeschouwers: "Normaal is dit een volksfeest, nu is het hier maar stil"

De 60ste editie van de Brabantse Pijl is geen feesteditie. Door corona mogen er geen toeschouwers naast het parcours staan. Ook bij de finish, net na de beklimming van de Schavei, mag er niemand staan. "Jammer", vinden de buurtbewoners. "Dit moest een dag van feest en plezier zijn."

 

Vandaag is de 60ste editie van de Brabantse Pijl. Een editie in mineur, want door corona mogen er geen toeschouwers naast het parcours staan. Verder zal de wedstrijd in hoofdzaak langs het klassieke parcours verlopen. Op een aantal aanpassingen na, vertelt koersdirecteur  Didier Laporte: "De start zal niet op de Grote Markt plaatsvinden zoals gewoonlijk maar wel vanop het Ladeuzeplein. Daar is geen publiek toegelaten. Ook het plaatselijke rondje in het centrum van Leuven is geschrapt."

Niet alleen voor ons, ook voor de renners een groot verschil

buurtbewoner

De renners van de Pijl moeten ook zoals steeds de Schavei in Overijse beklimmen, de steilste helling van de Brabantse Pijl vlak voor de finish van de wedstrijd. Maar anders dan andere jaren zal er dit jaar geen publiek zijn om de renners aan te moedigen. "Normaal is het hier koppen lopen", vertelt een buurtbewoner. "Dan staan er hier kraampjes, wordt er bier verkocht en aan weerszijden van de straat staan er mensen. Niet alleen voor ons, ook voor de renners zal dat vreemd zijn. Zij moeten de Schavei trotseren zonder steun van het publiek."

De bewoners van de Schavei vinden het jammer dat ze de renners niet mogen aanmoedigen.

"Een echt feest is het normaal", vertelt iemand anders. "Mensen komen speciaal naar hier om de renners bezig te zien op de Schavei." Een andere buurtbewoner is dan weer blij dat de wedstrijd wel doorgaat: "Dan kijken we wel van achter ons raam."

Meest gelezen